Opera Unite – file sharing direct din browser

16.06.2009
Opera Unite - file sharing direct din browser

Încă de săptămâna trecută norvegienii de la Opera ne-au ameninţat că vor lansa azi "ceva ce va revoluţiona Internetul". Azi am aflat că Opera a lansat într-adevăr ceva, dar departe de orice revoluţie. Opera Unite este un serviciu de file sharing ce poate fi accesat în cadrul browser-ului Opera.

Atitudine

În plin proces contra celor de la Pirate Bay, într-un moment în care lăcomia unor companii şi indiferenţa societăţii ameninţă însuşi conceptul de sharing, Opera ia atitudine contra curentului şi lansează un serviciu de file sharing: Opera Unite.

Este un fapt meritoriu, chiar dacă considerentele celor de la Opera sunt eminamente comerciale. Ei încearcă, aşa cum e şi normal, să acapareze mai multă cotă de piaţă, cu ajutorul noului serviciu.

Opera Unite

Ce este Opera Unite

Cum am mai spus, Opera Unite este un serviciu de file sharing integrat în browser-ul Opera. Foloseşte tehnologia P2P (Peer to peer). Din acest punct de vedere se asemănă cu BitTorrent.

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu tehnologia P2P trebuie spus că principalul avantaj oferit de aceasta este viteza de transfer. În loc ca transferul de fişiere să fie intermediat de vreun server (aflat eventual pe un alt continent), acesta se face direct de la un calculator la altul. Cu alte cuvinte, dacă transferi ceva de la un prieten care locuieşte relativ aproape, ai toate şansele să beneficiezi de o viteză foarte mare.

Opera Unite

Opera Unite se materializează într-un aşa-numit Panel lateral. După instalare, va fi al treilea panou pe bara laterală, după Bookmarks şi Widgets. De acolo utilizatorul va putea porni, opri sau instala module noi.

Module componente

Aşa cum arată în prima zi de viaţă, Opera Unite are 6 module componente:

  • File sharing – sharing general pentru orice tip de fişiere
  • Fridge sau frigiderul cu însemnări – notiţe ce pot fi share-uite
  • Media Player – face streaming fişierelor multimedia
  • Photo sharing – sharing pentru imagini
  • The Lounge – serviciu de chat
  • Web Server – se poate configura un server local

Opera Unite

Acestea sunt toate modulele disponibile deocamdată. Opera speră ca, în timp, comunitatea din jurul browser-ului său să dezvolte module adiţionale.

Configurare, utilizare

Deşi nu este greu de folosit, Opera Unite pare genul de aplicaţie făcută de programatori fără cunoştinţe de ergonomie. Fiecare modul component deschide o pagină web unde poţi realiza sharing-ul fişierelor şi celelalte operaţiuni. Pentru utilizarea Opera Unite user-ul trebuie să aibă un cont Opera sau să şi-l creeze. La prima deschidere Opera Unite te întâmpină cu un scurt wizard de configurare ce facilitează logarea respectiv crearea unui cont nou.

Opera Unite

Modulele File Sharing, Media Player şi Photo Sharing se configurează într-un mod asemănător. La fiecare trebuie specificat un director. Doar fişierele din cadrul acestuia vor fi share-uite. Poţi alege câte un folder separat pentru fiecare modul sau poţi configura acelaşi folder pentru toate modulele de file sharing.

Utilizatorul poate controla cine şi în ce condiţii are acces la fişierele puse la share. În acest sens, Opera Unite oferă trei opţiuni: private, limited (acces pe bază de parolă) şi public. Dacă opţiunile limited şi public au sens, nu pot spune acelaşi lucru despre private. Când foloseşti un program de file sharing se presupune că faci schimb de informaţii, nu să le restricţionezi doar pentru uz propriu.

Opera Unite

Modulul File Sharing permite descărcarea oricăror tipuri de fişiere în timp ce la Photo Sharing pot fi vizualizate direct în browser imaginile share-uite. La fel ar trebui să stea lucrurile şi în cazul modulului Media Player. Doar că acesta din urmă face streaming doar pentru fişierele audio, nu şi pentru video.

Accesul la fişierele prietenilor este şi el complicat inutil. Nu îţi poţi crea o listă de contacte pentru a intra rapid la un amic, ci trebuie să salvezi link-ul pe care acesta ţi-l trimite. Există o funcţie de căutare, doar că, de regulă, nu reuşeşte să găsească utilizatorul căutat.

Ultima soluţie – altă revoluţie

Opera Unite poate fi o funcţie utilă pentru mulţi dintre utilizatorii de Opera. Însă de aici şi până la revoluţionarea Internetului, cum a fost promovat Opera Unite, este cale lungă. De asemenea, mă îndoiesc că Opera Unite va contribui decisiv la creşterea cotei de piaţă a lui Opera. Nu cred că voi renunţa la Firefox şi voi trece la Opera în viitorul apropiat pentru această funcţie.

Descarcă Opera Unite de pe go4it.ro

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News