OS X 10.8 Mountain Lion a fost lansat

25.07.2012
OS X 10.8 Mountain Lion a fost lansat

La puţin timp după anunţarea rezultatelor financiare pentru trimestrul trei al anului fiscal, Apple a lansat în Mac App Store versiunea 10.8 a sistemului de operare desktop OS X la un preţ de 15,99 euro.

Mountain Lion este o actualizare importantă a sistemului de operare Apple, acesta împingând elemente ale platformei mobile iOS în mediul desktop pentru a oferi o convergenţă puternică a modului de lucru multiplatformă în era PC+. Astfel, noua versiune de OS X aduce versiuni aproape identice ale aplicaţiilor iOS Notes, Reminders, Game Center, Notification Center, Share Sheets sau facilităţi precum integrarea Twitter şi Air Mirroring. Odată cu aceste produse noi, Apple a îmbunătăţit şi sincronizarea iCloud şi permite acum autentificarea cu un singur cont de utilizator pentru Contacts, Mail, Calendar, Messages, FaceTime si Find My Mac.

OS X Mountain Lion

OS X Mountain Lion

După ce a fost ţinta unor atacuri malware, odată practic inexistente pe această platformă, Apple a introdus în Mountain Lion şi serviciul Gatekeeper. În mod implicit, acesta permite doar instalarea aplicaţiilor din Mac App Store şi a celor semnate cu certificate digitale semnate de către Apple, utilizatorii putând totuşi reduce nivelul restricţiilor pentru a beneficia de posibilităţi mai extinse de instalare a produselor software.

Power Nap este o altă noutate, facilitatea permiţând sistemelor Apple compatibile să se poată trezi singure din stand-by şi să-şi instaleze singure actualizările software, să facă sincronizările cu iCloud sau să efectueze un backup cu Time Machine. Această facilitate funcţionează însă doar cu sistemele MacBook Air lansate în iunie 2011 sau mai noi şi cu noul MacBook Pro cu Retina Display.

OS X Mountain Lion

Actualizarea OS X 10.8 se va putea face acum însă numai prin intermediul Mac App Store. Apple a renunţat de ceva vreme la mediilor optice iar acum a aruncat şi stick-urile USB, descărcarea digitală fiind unica posibilitate de a intra în posesia noii versiuni a sistemului de operare.

OS X Mountain Lion

OS X Mountain Lion

OS X 10.8 Mountain Lion este compatibil cu sistemele iMac lansate după jumătatea lui 2007, sistemele MacBook din primăvara lui 2009 sau mai noi, versiunile MacBook cu carcasă din aluminiu fabricate după toamna lui 2008, MacBook Pro fabricate în 2007 sau mai noi şi toate modelele de MacBook Air cu excepţia versiunii originale din 2008. După cum se observă, Apple a renunţat la suportul unor modele de sisteme cu arhitectură pe 64 de biţi din cauza lipsei suportului Mountain Lion pentru extensiile KEXT pe 32 de biţi sau a prezenţei unui modul UEFI pe 32 de biţi.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News