Peste 2 miliarde de persoane nu vor putea beneficia de tehnologia de monitorizare COVID-19

21.04.2020
Peste 2 miliarde de persoane nu vor putea beneficia de tehnologia de monitorizare COVID-19

Apple și Google colaborează de câteva săptămâni pentru dezvoltarea unei platforme unificate care să ajute la monitorizarea cazurilor de COVID-19 la nivel mondial. Se pare însă că inițiativa celor două companii nu este însă fără limitări. Se pare că aproximativ un sfert dintre telefoanele care sunt pe piață în utilizare în acest moment nu vor putea beneficia de pe urma acestui program, întrucât nu au hardware-ul necesar pentru a comunica cu celelalte dispozitive. Mai mult, cei care sunt cel mai mult afectați sunt cei care trăiesc în zone mai sărace ale planetei și cei cu venituri mai mici, care nu cumpără telefoane foarte des.

Conform ArsTechnica, aproximativ 1 miliard de dispozitive mobile inteligente care sunt acum în utilizare nu sunt echipate cu componenta care face tehnologia Apple și Google posibilă. Este vorba despre module Bluetooth LE (low energy), care permite păstrarea acestei funcții active fără să consume multă energie. Astfel, telefoanele pot comunica între ele într-un mod eficient, transmițând date de la unul la celălalt în mod anonim.

„Limitarea tehnologică vine de la faptul că anumite telefoane nu au modulul Bluetooth necesar sau cea mai recentă versiune a sistemului de operare. Dacă ești într-un grup dezavantajat și ai un dispozitiv mai vechi sau un feature phone, nu vei beneficia de pe urma acestei aplicații.”

Ideea din spatele acestei tehnologii este ca atunci când o persoană este confirmată pozitiv pentru COVID-19, profilul său online să rețină datele de identificare ale celor care participă activ la acest program. Astfel, aceștia vor putea fi atenționați printr-un mesaj că au luat contact cu o persoană infectată și se pot autoizola sau pot să se testeze înainte să răspândească la rândul lor virusul, în cazul în care sunt și ei pozitivi.

Se pare că la acel miliard de dispozitive mai vechi, care nu dețin Bluetooth LE se mai adaugă 1,5 miliarde de dispozitive care nu sunt de tip smart, dar care încă sunt folosite. Acestea nu sunt echipate cu iOS sau Android și nici nu au Bluetooth în multe situații.

Counterpoint spune că „Aproximativ 2,5 miliarde de utilizatori de smartphone-uri nu vor putea beneficia de această inițiativă globală. Majoritatea utilizatorilor cu dispozitive incompatibile vin din segmentul de populație cu venituri mici sau din rândul persoanelor bătrâne, care sunt cele mai vulnerabile la virus.”

Alte studii CounterPoint și CSS Insight spun că în țările dezvoltate, mulți vor putea să beneficieze de pe urma acestei tehnologii. În Marea Britanie, aproximativ 80% dintre adulți dețin un smartphone, în timp ce probabil două treimi dintre aceștia au un dispozitiv compatibil. În contrast, în India, doar 30-40% din populație deține un smartphone, deci mai mult de jumătate dintre cetățeni vor putea fi ajutați de noua tehnologie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult