Peste 72% dintre utilizatorii de iPhone folosesc deja iOS 14, lansat în luna septembrie

18.12.2020
Peste 72% dintre utilizatorii de iPhone folosesc deja iOS 14, lansat în luna septembrie

Sistemul de operare iOS s-a bucurat întotdeauna de un succes în rândul utilizatorilor, versiunile noi fiind adoptate rapid după lansare. iOS 14 este disponibil încă din luna septembrie, însă deja majoritatea celor care folosesc un iPhone au instalat deja această versiune. Se pare însă că acesta este chiar mai popular decât iOS 13 de anul trecut, versiune care a venit mai degrabă să repare multe dintre problemele din iOS 12.

iOS 14 și iPadOS 14 au fost rapid adoptate de utilizatorii de iPhone și iPad

Apple a publicat noile statistici de adopție a sistemelor de operare iOS 14 și iPad OS 14. Se pare că dintre cei care au iPhone-uri lansate în ultimii 4 ani încă în utilizare, 81% rulează pe cea mai recentă versiune. 17% sunt pe iOS 13, versiunea de anul trecut, iar 2% folosesc versiuni mai vechi. Vorbim despre dispozitive din familiile iPhone 7, iPhone 8/X, iPhone XS/XR, iPhone 11 și iPhone 12.

Când vorbim despre toți utilizatorii de iPhone din lume, care folosesc chiar și telefoane mai vechi, unele care probabil că nici nu mai au suport software, situația nu este foarte diferită. Avem 72% dintre utilizatori pe iOS 14, 18% pe iOS 13 și doar 10% pe versiuni mai vechi. În ultima categorie ar intra și modele precum iPhone 5 sau iPhone 6, care ar putea să mai funcționeze în continuare, dar nu mai au suport software.

În cazul tabletelor iPad, situația este puțin diferită. În principal pentru că tabletele sunt dispozitive care sunt înlocuite mult mai rar, iar lipsa suportului software activ nu este o problemă atât de mare. Majoritatea activității de pe o tabletă are loc în aplicații de redare video și într-un browser, care nu au nevoie obligatoriu de actualizări software la zi pentru a funcționa bine.

ios 14 ipados 14

Pentru tabletele iPad lansate de Apple în ultimii 4 ani avem 75% dintre utilizatori pe iPadOS 14, și 22% pe iPadOS 13, cu doar 3% dintre utilizatori pe o versiune mai veche. Când luăm în considerare toate tabletele iPad care încă sunt în utilizare, doar 61% folosesc iPadOS 14, 21% iPadOS 13 și 18% pentru un sistem de operare Apple mai vechi. Se vede clar din aceste statistici că există încă multe tablete iPad pe piață în stadiu de funcționare, dar care sunt prea vechi pentru a mai putea fi actualizate la versiunile mai noi de iOS sau iPadOS.

Aceste statistici pot ajuta dezvoltatorii software pentru a alege ce funcții din iOS să folosească pentru a putea fi accesibile unui număr cât mai mare de utilizatori. Din fericire, întrucât majoritatea sunt deja pe cea mai recentă versiune sau măcar cea precedentă, dezvoltatorii software nu trebuie să facă multe compromisuri prea mari atunci când dezvoltă aplicații pentru iPhone sau iPad.

sursa: Apple

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult