Pixelarea imaginilor pentru ascunderea detaliilor poate fi inversată cu o aplicație gratuită

09.03.2022
Pixelarea imaginilor pentru ascunderea detaliilor poate fi inversată cu o aplicație gratuită

Aplicația Unredacter poate zădărnici încercările de ascundere a textului folosind efecte de pixelare sau blur, reconstruind textul original cu minim de efort.

Dacă în cazul acoperirii cu marker-ul a textului din documente printate sau tipărite, procedura poate fi teoretic inversată apelând la mijloace sofisticate, stăpânite doar de criminaliști și profesioniști din sfera agențiilor de informații, echivalentul aplicabil documentelor scanate și păstrate în format digital trebuia să fie infailibil, doar că, nu este.

Exceptând acoperirea cu o culoare complet opacă, ascunderea textului din documentele scanate folosind efecte digitale de blur sau pixelare poate fi inversată surprinzător de ușor. Totul pornește de la faptul că respectivele filtre de pixelare folosesc algoritmi matematici pentru a determina nivelul de gri aplicat fiecărui pătrățel al textului ascuns, calculul pornit prin analizarea materialului-sursă putând fi inversat pentru a determina cu acuratețe rezonabilă fiecare literă a textului original.

Dacă în cazul unei poze pixelată care redă fața unei persoane, reconstruirea imaginii originale implică mult efort de „ghicire” din partea unui sistem de inteligentă artificială ajutat cu „experiența” a milioane de exemple care detaliază toate aspectele fizionomiei umane, pozele pixelate care doar acoperă elemente text pot fi reconstruite mult mai ușor. Pornind de la porțiunile text neacoperite, determinarea setului de caractere, dimensiunea și tipul de font este o chestiune trivială, rămânând doar extrapolarea literă cu literă a textului original prin potrivirea cu amprentele denaturate prin aplicarea efectului de pixelare.

Teoretic, procedeul de reconstrucție text poate funcționa și cu documentele la care au fost aplicate efecte de blur, dacă intensitatea folosită este la un nivel suficient de mic pentru a lăsa indicii despre forma textului inițial.

Cum poți evita divulgarea de informații sensibile prin inversarea efectelor de pixelare sau blur? Foarte simplu. Trebuie să marchezi porțiunile text folosind doar culori solide, care nu lasă loc pentru analizarea și reconstruirea informației originale.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult