Platforma Android în noiembrie 2017: Oreo şi Nougat sunt în creştere, restul variantelor sunt în scădere

14.11.2017
Platforma Android în noiembrie 2017: Oreo şi Nougat sunt în creştere, restul variantelor sunt în scădere

Anul acesta, adopţia de iOS 11 este sub aşteptări, însă nici de partea cealtă a baricadei nu vedem mişcări prea încurajatoare. În timp ce majoritatea versiunilor mai vechi de Android au înregistrat scăderi faţă de luna trecută, cele mai recente două variante ale sistemului de operare de la Google continuă să crească, chiar dacă o fac într-un ritm destul de scăzut. Android Oreo mai are mult de crescut până când va deveni versiunea de Android „mainstream”.

Pe primul loc în topul versiunilor de Android avem în continuare Marshmallow, care se regăseşte pe 30,9% din totalul dispozitivelor active conectate la serviciile Google în prima săptămână a lunii noiembrie. Imediat după avem Android Lollipop, prima variantă care a introdus interfaţa Material Design, lansată în 2014, cu 27,2% din total, în timp ce pe locul trei avem Android Nougat, lansat anul trecut, cu 20,6%. Această versiune este şi una dintre puţinele care a crescut de luna trecută, câştigând 3 procente.

Continuând clasamentul, locul patru este ocupat de Android  4.4 KitKat, cu 13,8%, Android Jelly Bean cu 6,2% şi Ice Cream Sandwich cu 0,5%, care este la egalitate cu Gingerbread (2.3). În cele din urmă, ultimul loc este ocupat evident de cea mai recentă variantă de Android, lansată în această vară: Android Oreo. Aceasta a urcat cu 0,1 procente în ultima lună, iar adopţia din partea partenerilor Google pare să fie destul de lentă.

Majoritaea producătorilor încă nu au lansat actualizări software pentru dispozitivele lor lansate în 2017, însă mulţi au promis că vor lansa Android Oreo pe majoritatea dispozitivelor care sunt în perioada de suport software de 2 ani. Probabil că multe dintre acestea vor primi noul sistem de operare abia în 2018.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult