Polaris, tehnologia care ar putea reduce substanţial timpul de încărcare al paginilor web

10.03.2016
Polaris, tehnologia care ar putea reduce substanţial timpul de încărcare al paginilor web

Dezvoltat de institutul MIT, „Polaris” descrie o nouă metodă mai eficientă pentru încărcarea paginilor web, care poate funcţiona cu orice web browser.

Deşi infrastructura de reţea are un rol important, nu viteza conexiunii la internet este principala cauză pentru încărcarea lentă a paginilor web, ci modul ineficient în care browserul web şi serverul aflat la celălalt capăt trebuie să facă mai multe schimburi de informaţii înainte de livra datele necesare compunerii unei pagini.

În forma actuală, web browserul „nu ştie” de la bun început care sunt datele necesare pentru compunerea paginii web (imagini, cod Javascript, HTML, etc.), fiecare „bucată” fiind solicitată serverului aflat la distanţă în mod separat, introducând latenţe care se adaugă la timpul final de aşteptare pentru încărcarea paginii. Adresând problema latenţelor, noua metodă „Polaris”  promite să scurteze în medie cu 34% timpii de încărcare a paginilor web.

În loc să folosească interogări repetate pentru obţinerea fiecărui element din pagină, metoda „Polaris” construieşte mai întâi o „hartă” a dependinţelor dintr-o pagină web, după care extrage toate fişierele necesare cu o singură operaţiune.

Bazat pe Javascript, algoritmul „Polaris” este implementat la nivelul serverului web, funcţionând apoi cu orice web browser, alte modificări nefiind necesare.

Totuşi, exista şi unele dezavantaje. Fiind necesară cunoaşterea organizării paginilor la nivelul întregului website, „Polaris” ar putea prezenta risc crescut de securitate, informaţiile detaliate despre structura fiecărei pagini putând fi o sursă de inspiraţie pentru un eventual atacator.

Documentaţia completă şi funcţiile noului algoritm Polaris vor fi prezentate pe larg cu ocazia unei conferinţe USENIX pregătită pentru această săptămână.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult