Populara aplicație de conversie video HandBrake primește suport pentru encodare AV1 și VP9

30.12.2022
Populara aplicație de conversie video HandBrake primește suport pentru encodare AV1 și VP9

Dezvoltat inițial ca o soluție pentru salvarea pe PC a DVD-urilor cu filme, HandBrake a devenit o unealtă universală pentru conversia a tot felul de clipuri video descărcate de pe smartphone, camere video și tot felul de aparate foto digitale. Evoluând de la banalele DVD-uri, HandBrake este acum o unealtă indispensabilă și pentru reprocesarea rip-urilor Blu-ray, permițând obținerea unor fișiere video care păstrează cât mai mult din calitatea originală, fără a ocupa prea mult spațiu pe HDD/SSD.

Ajuns la versiunea 1.6, utilitarul de conversie video HandBrake poate converti din câteva click-uri fișiere video pentru vizionarea în condiții optime pe iPhone, televizoare cu platformă Apple TV sau Android TV, selectând doar profilul de compresie pentru dispozitivul pe care se va face redarea. Însă adevărata putere a aplicației este expusă abia după accesarea opțiunilor avansate de configurare, HandBrake permițând alegerea între mai multe tehnologii de compresie foarte puternice: AV1, VP9 10-bit, NVENC HEVC 10-bit și VCN HEVC 10-bit. Spre exemplu, dacă dispui de un PC sau laptop prevăzut cu accelerator grafic NVIDIA, poți selecta NVENC pentru a folosi în mod combinat partea de CPU și GPU, pentru un spor de viteză de-a dreptul spectaculos.

Ajungând la codec-ul AV1, primele încercări pentru encodare software s-au bazat pe cod mai degrabă experimental, lipsind suportul de multiprocesare atât de important pentru obținerea unor viteze de conversie rezonabile. Putem doar presupune că implementarea HandBrake rezolvă aceste neajunsuri, oferind compresie video superioară fără penalizări majore la partea de performanță.

Pe lângă preset-uri dedicate pentru compresie 4K AV1 and 4K HEVC, noua versiune HandBrake adaugă și și suport pentru tehnologia Intel Deep Link Hyper Encode, dezvoltată pentru a permite a permite accesarea simultană a mai multor procesoare Intel cu tehnologie Quick Sync, facilitând accelerarea suplimentară a conversiei video.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult