Primele imagini cu interfața Android 12. Google schimbă complet aspectul sistemului de operare

09.02.2021
Primele imagini cu interfața Android 12. Google schimbă complet aspectul sistemului de operare

Sistemul de operare Android a trecut de-a lungul timpului prin mai multe etape. Primele câteva versiuni aveau o interfață stângace și plină de elemente grafice cu tentă tridimensională, așa cum era „moda” la mijlocul anilor 2000. Apoi a venit o interfață nouă, odată cu Android 3 și 4 și în cele din urmă actualul „Material Design” odată cu Android 5.0 Lollipop. Între timp, Google a modificat treptat interfața sistemului de operare, însă la bază, o mare parte din interfață are încă baze în versiunea lansată în urmă cu mai bine de șase ani.       

Android 12 ar putea aduce un design complet nou, cu elemente împrumutate din iOS 14

Se pare că Android 12 va aduce modificări majore, conform XDA Developers. Site-ul dedicat dispozitivelor mobile a publicat ceea ce susține că ar fi screenshot-uri din Android 12. De fapt aceste imagini nu ar fi realizate de pe un dispozitiv funcțional, ci ar fi „desenate” de către Google pentru a prezenta partenerilor la ce să se aștepte în toamna lui 2021, când Android 12 ar urma să debuteze pe dispozitivele Pixel.

Se Pare că Google dorește să ducă interfața Android într-o direcție nouă, cu colțuri rotunjite peste tot, elemente mai aerisit poziționate prin meniuri și o tentă de culoare ușor „gălbuie”, mai odihnitoare cu ochii utilizatorilor. Cea mai interesantă schimbare pare însă să fie la nivelul widget-urilor, care par a fi mai degrabă inspirate de cele din iOS 14 decât de cele de dinainte. Acestea sunt încadrate în căsuțe de dimensiuni standard și nu par să mai ofere formă „liberă”, la fel ca înainte.

Alte detalii interesante care pot fi observate sunt pictogramele din colțul dreapta sus, care sunt de asemenea inspirate de iOS. Acestea îți arată cu fundal verde că este în utilizare camera și cu portocaliu că o aplicație folosește în fundal microfonul, ceva ce Apple pare să fi standardizat deja.

Schimbările ar putea apărea însă pe puține telefoane

În rest, majoritatea diferențelor sunt pur cosmetice, deși unele ar putea afecta și modul de utilizare cu care unii utilizatori sunt obișnuiți. De exemplu, în centrul de notificări, setările rapide afișează doar patru pictograme în locul celor șase din prezent.

Desigur, producătorii de smartphone-uri vor putea să modifice cam tot ceea ce își doresc înainte de a pune sistemul de operare pe telefoane. Astfel, nu ar trebui să ne așteptăm la aceste diferențe cosmetice pe dispozitive de la Samsung, Xiaomi sau Huawei, care oricum folosesc interfețe proprietare. Dar telefoanele de la Google din gama Pixel, modelele cu Android One și telefoanele câtorva companii precum Sony sau Motorola sigur vor beneficia de aceste elemente noi de design, odată ce acestea ajung în versiunea finală a sistemului de operare.

XDA Developers spune că primele versiuni de test pentru Android 12 ar trebui să apară în viitorul foarte apropiat.

sursa: xda-developers

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult