Primul upgrade Windows realizat pe orbita Planetei Marte va face istorie. De la Windows 98 la… 8.1

27.06.2022
Primul upgrade Windows realizat pe orbita Planetei Marte va face istorie. De la Windows 98 la... 8.1

Satelitul Mars Express lansat pentru explorarea Planetei Marte în anul 2003 a fost dezvoltat de NASA cu mulți ani înainte, pe vremea când Windows 98 încă era considerat o platformă software competentă.

Ce-i drept, nu vorbim despre o ediție Windows 98  complet funcțională, cu tot cu interfață desktop și soluție pentru conectare Remote, ci doar nucleul sistemului de operare, selectat de inginerii NASA după criteriul consumului redus de memorie și procesor, comparat alternativelor disponibile la acea vreme (ex Windows NT, sau 2000). Faptul că Windows 98 nu a dobândit niciodată o reputație pentru fiabilitate nu a contat prea mult, atât timp cât inevitabilele probleme puteau fi rezolvat cu o simplă restabilire a copiei de siguranță salvată anterior. Nici securitatea cvasi-inexistentă a OS-ului de mult depășit nu a contat, din moment de satelitul Mars Express se conectează doar la centrul de control NASA.

Problema este că Windows 98 s-a dovedit atât de „primitiv” încât până în ziua de astăzi a constituit o piedică pentru sonda trimisă pe orbita marțiană, limitând capacitatea acesteia pentru colectarea și transmiterea de observații științifice operatorilor aflați pe Pământ.

„Ne-am confruntat cu o serie de provocări pentru a îmbunătăți performanța MARSIS”, a spus Carlo Nenna. „Nu în ultimul rând pentru că software-ul MARSIS a fost conceput inițial cu peste 20 de ani în urmă, folosind un mediu de dezvoltare bazat pe Microsoft Windows 98!”

Deși nu este cu mult mai modern din perspectiva utilizatorilor de PC, Windows 8.1 este la „ani lumină” distanță de Windows 98, nucleul acestuia conținând deja majoritatea inovațiilor care se regăsesc acum pe PC-urile cu Windows 10 sau chiar Windows 11. Dar spre deosebire de cele din urmă, codul Windows 8.1 încă se află la forma sa cea mai de bază, lipsind multe din reviziile care doar au adăuga la consumul de memorie și procesor. Iar cum inginerii NASA nu au nevoie de optimizările pentru securitate și funcțiile extra adăugate între timp, nucleul Windows 8.1 este probabil suficient pentru o sondă spațială dezvoltată la începutul secolului.

„După zeci de ani de știință și după ce am dobândit o bună înțelegere a Planetei Marte, am vrut să împingem performanța instrumentului dincolo de dintre limitările acceptate la începutul misiunii”, a declarat managerul de operațiuni MARSIS, Andrea Cicchetti.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult