Puffin OS promite să aducă performanţe la nivelul unui vârf de gamă pe orice smartphone ieftin

05.07.2019
Puffin OS promite să aducă performanţe la nivelul unui vârf de gamă pe orice smartphone ieftin

Livrat de un startup numit CloudMosa, Puffin OS promite să rezolve problema deficitului de performanţă pe telefoane ieftine rulând majoritatea aplicaţiilor pe servere cloud, telefonul mobil doar afişând interfaţa acestora.

Problema este că planul se bazează pe disponibilitatea permanentă a unei conexiuni la internet şi cam ignoră problema compatibilităţii cu aplicaţiile existente. Bazat pe nucleul Android, Puffin OS ar urma să ruleze aplicaţii de Android fără constrângerile cerinţelor de sistem, memoria RAM şi puterea de procesare fiind asigurate la distanţă, costurile fiind acoperite prin serviciile conexe folosite de platformă (ex. afişarea de reclame).

Drept dovadă pentru avantajele oferite, CloudMosa compară performanţele mai multor telefoane cu preţ în jurul sumei de 100 dolari, evidenţiind în special viteza rulării codului JavaScript şi randarea paginilor web, cele din urmă fiind avantajate şi de folosirea unui algoritm de compresie ce economiseşte traficul de date şi îmbunătăţeşte viteza de încărcare.

Indiferent de puterea serverelor cloud, la final nivelul de performanţă resimţit este decis de latenţa conexiunii la internet, în special problematică în regiunile cu acoperire deficitară a reţelelor de telefonie mobilă. Astfel, telefoanele ieftine bazate pe Puffin OS ar putea să funcţioneze acceptabil de bine în prezenţa unei conexiuni rapide de internet mobil, dar mediocru spre deloc în regiunile cu acces deficitar la internet. În mod ironic, aici se află şi publicul ţintă pentru Puffin OS, format din cumpărători cu posibilităţi materiale limitate, care nu pot achiziţiona un smartphone mai performant.

Potrivit dezvoltatorului CloudMosa, aplicaţiile web au şi alte avantaje, cum ar fi instalarea aproape instantanee şi necesarul foarte redus în privinţa spaţiului de stocare. Dar cum în prezent aproape orice smartphone noul lansat vine cu măcare 32GB memorie internă, argumentul oferit este mai degrabă irelevant.

Cei care vor să testeze Puffin OS pot instala gratuit versiunea technical preview, compatibilă cu telefoane Nokia 1 şi Xiaomi Redmi Go.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult