Schimbări majore în Firefox: web browserul va folosi extensii Chrome şi procese separate pentru taburi

24.08.2015
Schimbări majore în Firefox: web browserul va folosi extensii Chrome şi procese separate pentru taburi

Mozilla pregăteşte schimbări importante în web browserul Firefox, stricând compatibilitatea cu extensiile folosite de actuala versiune de Firefox. În plus, vor fi implementate optimizări menite să crească performanţele resimţite, îmbunătăţind totodată stabilitatea şi protecţia oferită împotriva ameninţărilor cu malware.

Schimbări majore în Firefox: web browserul va folosi extensii Chrome şi procese separate pentru taburi

Astfel, dezvoltatorul Firefox va înlocui API-ul folosit de actuala colecţie de extensii Firefox cu WebExtensions. Similar celui folosit de Google Chrome şi Opera, noul API permite adaptarea rapidă a extensiilor Chrome şi Opera pentru folosire cu Firefox. Pentru dezvoltatori, trecerea la formatul WebExtensions înseamnă o reducere a costurilor şi mai multă uşurinţă în adaptarea extensiilor pentru web browsere diferite.

Noul format de extensii va debuta într-o nouă versiune mai rapidă de Firefox, pregătită în ultimii doi ani sub numele de proiect Electrolysis. Aceasta face trecerea la o nouă arhitectură, în care web browser-ul este ˝spart„ în procese multiple, câte unul pentru fiecare tab sau extensie încărcată, oferind un beneficiu important din punct de vedere al stabilităţii şi securităţii, penalizarea fiind doar consumul ceva mai ridicat de memorie.

Desigur, dezvoltatorii care doresc să ofere în continuare extensii pentru Firefox vor trebui să facă modificări pentru saltul la noua versiune. În plus, începând cu data de 22 septembrie, odată cu lansarea versiunii Firefox 41, toate extensiile vor trebui validate şi autentificate cu semnătură digitală de către Mozilla, sistemul anterior de validare a extensiilor nemaifiind de actualitate. Din fericire Mozilla a lăsat timp suficient pentru adaptarea extensiilor, trecerea la noul API urmând să se producă abia din data de 15 decembrie, odată cu lansarea versiunii Firefox 43. De la acea dată, extenziile Firefox nemodificate vor continua să funcţioneze timp de 6 luni, după care Mozilla va elimina definitiv compatibilitatea cu acestea.

Din această tranziţie, de departe cei mai afectaţi vor fi dezvoltatorii specializaţi în lansarea de extensii în mod exclusiv pentru web browserul Firefox. Mozilla apreciază că schimbarea va fi făcută cu ˝efort considerabil˝ din partea dezvoltatorilor nevoiţi să-şi porteze extensiile la noul API, însă compania apreciază că ˝rezultatul va merita cu prisosinţă efortul depus˝.

În schimb, pe termen lung, utilizatorii Firefox vor avea la dispoziţie şi mai multe extensii pe care dezvoltatorii le vor putea adapta cu mai puţin efort de la o platformă la alta.   

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult