Sistemul de operare din buzunar: Fedora 9

02.06.2008
Sistemul de operare din buzunar: Fedora 9
Fedora 9, Instalarea

E simplu, mai simplu ca niciodată să porţi cu tine un sistem de operare. Unul numai al tău. Îl foloseşti împreună cu orice computer pentru chat, email, office, internet şi "îl scoţi" când părăseşti calculatorul respectiv, deci nimeni niciodată n-o să afle ce activităţi ai întreprins pe el. Îţi trebuie doar un stick de memorie şi cîteva minute de atenţie.

Feedback-ul pozitiv al cititorilor la articolul despre Ubuntu m-a îndemnat să testez noua versiune a distribuţiei Linux Fedora, lansată recent, dar care are câteva atuuri deosebite: se poate instala pe stick de memorie, chiar de către novici, setările nu se pierd după restart – cum se întâmplă în cazul Live CD-urilor -, sistemul e complet. Evident nu afectează negativ Windows-ul pe care îl ai probabil deja instalat pe PC. Iar Fedora 9 este chiar primul sistem de operare mare care permite instalarea pe USB stick şi salvare automată a modificărilor operate de către utilizator. Când spun sistem de operare mare, mă gîndesc la dimensiunea fişierului – 700MB, dar şi la dimensiunea comunităţii de pasionaţi soft din spatele său ori la sprijinul tehnic/financiar primit din partea sponsorului Red Hat.

Live USB Creator

Instalarea: 4 minute!
E cea mai simplă instalare ever de sistem de operare. Poate încerca orice utilizator de Windows cu minime cunoştinţe de operare a computerului. Evident mă refer la instalarea pe un stick de memorie, pentru instalare direct pe hard disk recomand alte "Linuxuri" (Ubuntu, openSuse etc.).

Avem nevoie de un progrămel dedicat care ne ajută să descărcăm şi să instalăm Fedora 9 pe stick. Pentru asta apelăm la adresa https://fedorahosted.org/liveusb-creator, de unde descărcăm LiveUSB creator. Este un fişier arhivat în format ZIP de câţiva mega. Dezarhivează-l, intră în folderul dezarhivat şi clicuieşte pe liveusb-creator.exe. O să apară o fereastră care spune cam tot. Pune mausul pe butonul DOWNLOAD şi alege dintre versiunile Fedora 9 (nu 8). Cele care au ca sufix "_64" sunt pentru calculatoare cu procesor pe 64 de biţi. Fedora 9 e varianta officială, stabilă, are interfaţa grafică Gnome (pentru detalii vezi articolul despre Ubuntu 8.04), o recomand. Eu am ales însă Fedora 9 KDE, adică Fedora cu noua interfaţă grafică KDE4 – plină de bug-uri încă, deoarece abia a fost procreată (seamănă mult cu Vista).

Puteţi descărca şi direct varianta de Fedora 9 dorită de pe http://fedoraproject.org – aşa am făcut eu, caz în care folosiţi butonul BROWSE din fereastra aplicaţiei Live USB Creator. Pasul următor: introdu un stick de memorie de minimum 1GB în portul USB, vezi în My Computer ce literă i-a fost atribuită – pe aceasta o selectezi mai apoi la TARGET DEVICE din Live USB creator. Apropo, stickul trebuie să fie gol. Acum, în meniul progrămelului Live USB Creator mai avem o opţiune, PERSISTENT OVERLAY, un slider cu care setezi spaţiul de pe stick care vrei să fie utilizat pentru salvarea ulterioară a fişierelor şi setărilor. Eu am ales vreo 200MB pe un stick de 1GB – alţi 700MB vor fi ocupaţi de către Fedora 9. Dacă de pildă ai un stick de 4GB, poţi alege 2GB drept persistent overlay – spaţiu suficient pentru mail-uri, loguri de chat şi alte informaţii sensibile.

Oricum sistemul de operare odată instalat poate accesa fără probleme hard disk-ul computerului sau alt spaţiu disponibil pe un stick mai mare (de pildă de 8GB) ca să poţi asculta muzică, să te uiţi la filme etc. Acum apasă "Create Live USB" şi aşteaptă cam 5 minute. Instalarea e 100% gata, deci putem să testăm Fedora 9 direct de pe memoria USB. Cu stick-ul introdus în portul USB, reporneşte computerul. PC-urile sau laptop-urile noi ar trebui să booteze direct de pe stick, dacă nu se întâmplă aşa verifică opţiunile de boot din Bios. Pe monitor trebuie să apară un meniu, cum că Fedora va porni în 10 secunde. Nu mai aştepta, apasă enter de două ori şi asteaptă. După numai 20 de secunde sistemul e up & running.

Primele impresii
Timp de pornire, circa 20 secunde, deci super ok pentru o distribuţie Linux. Anul trecut mă luptam cu răbdarea, mai toate sistemele de operare de tip Linux aveau nevoie de peste 40 de secunde ca să fie utilizabile după pornire. E prima data când încerc Fedora şi noua interfaţă grafică KDE 4. Simpatice amândouă, dar mai e de lucru pe ele. Colecţie bunicică de aplicaţii incluse, conectat la hotspot Wi-Fi instantaneu.

Meniul de start din Fedora 9 KDE

Detecţie hardware
Mouse wireless, modul Wi-Fi integrat Intel A/B/G, adaptor Wi-Fi extern Edimax EW7318USG cu cablu USB toate acestea au fost detectate fără probleme, adică funcţionează fără să instalezi drivere. În cazul meu, rezoluţia pe ecran configurată de sistemul de operare Fedora este de 1.024×768 pixeli, însă display-ul este de 1.280×800 pixeli; problema se poate remedia de la setări. Se pare că Fedora 9 a recunoscut şi prezenţa monitorului extern (un LG de 19 inci şi 1.440×900 pixeli), dar cum acesta e cuplat printr-un adaptor VGA-DVI nu am reuşit să fac să se vadă ceva pe el – într-o zi trebuie să studiez aceasta chestiune delicată la distribuţiile Linux. Computerul de test, laptopul Fujitsu Siemens Amilo Pro V3205 are procesor Intel Core Duo la 1,4GHz, 512MB RAM, 80GB hard disk, ieşire video DVI şi ajunge.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News