Soft-uri pentru conversie video

24.01.2007
Primul impediment

Primul inpediment

Aproape toate telefoanele de ultimă generaţie sunt dotate cu un player video. Cu toate acestea, chiar dacă avem un card de memorie cu o capacitate mare, nu putem vedea un film fără să îl modificăm. În continuare voi prezenta mai multe programe cu ajutorul cărora putem face conversia necesară pentru vizionarea filmelor pe telefonul mobil.

Noţiuni de bază

Nu toate programele pentru codare video suportă formatul destinat telefoanelor mobile (3GP, 3GP2, 3G2), iar din programele dedicate nu toate oferă posibilitatea folosirii unei rezoluţii mai mari. Pot spune că am fost destul de dezamăgit în clipa în care am aflat că programele aşa zise profesionale nu oferă posibilitatea de a edita sau coda corespunzător filmuleţele pentru telefonul mobil.

În cazul în care suntem obişnuiţi să folosim un program dedicat cum este Adobe Premiere sau Pinnacle Studio, de la capturile făcute cu camera video clasică, va trebui să instalăm şi un progrămel pentru a transforma fişierele video făcute cu telefonul într-un format recunoscut şi de aceste programe.

ImTOO 3GP Video Converter

Acum normal, după conversia făcută cu program gratuit putem să vedem filmuleţele liniştiţi pe calculator sau DVD player, dar nu le putem edita. Dacă vreţi să scoateţi o secvenţă sau să alipiţi două filmuleţe, programele scumpe profesionale vă pot ajuta dacă doriţi să editaţi aceste filmuleţe. Dacă dorim doar să transformăm fişierele 3GP, formatul cel mai răspândit printre telefoanele mobile, avem mai multe posibilităţi: putem folosi programe care sunt licenţiate şi trebuie cumpărate, dar şi programe care sunt gratuite. În rândurile următoare vă voi prezenta programe din ambele categorii.

ImTOO 3GP Video Converter 3 ImTOO 3GP Video Converter

Cu ajutorul acestui program putem să facem mai multe tipuri de conversii, nu neapărat în formatele compatibile cu telefonul. Interfaţa este destul de intuitivă şi simlu de utilizat, mai ales deoarece oferă suport drag & drop. Într-adevăr este un progam care necesită licenţă, în momentul testării programului preţul afişat pe siteul oficial fiind 29$, dar oferă destule obţiuni pentru reducerea numărului de frame-uri, a bit rate-ului sau sau modificarea rezoluţiei.

Aşa cum se întâmplă cu majoritatea programelor de conversie video şi acesta are cerinţe minime privind platforma pe care este instalat, în cazul de faţă fiind un procesor de 750 Mhz, iar timpul necesar convesiei este direct proporţional cu durata filmului şi calitatea iniţială. Trebuie menţionat că un sistem achiziţionat cu doi, trei ani în urmă poate face conversie fără probleme, acesta fiind destul de puternic pentru a putea rula orice program de conversie sau captură. Programul poate fi descărcat gratuit şi folosit pe perioada de trial cu toate opţiunile. Fişierele rezultate după conversie au o calitate mulţumitoare pentru telefonul mobil.

Software pentru conversie

Mobile video converter

Spre deosebire de programul anterior, cu Mobile video convertor nu putem să codăm decât în formatul telefonului mobil. Asta nu înseamnă că este totuşi mai ieftin, chiar dimpotrivă, la momentul testării el costând 34,95$. Trebuie totuşi să recunosc că este mai uşor de folosit, având propria baza de date cu modele de telefoane pentru care putem să facem conversia. Mobile Video Converter

Tot la capitolul opţiuni intră şi posibilitatea de update. Ca şi în cazul anterior putem să modificăm multe din caracteristicele filmului rezultat după conversie. Filmele rezultate au o calitate bună. Singurul dezavantaj la folosirea fără licenţă, în perioada trial, este că nu permite decât codarea unei treimi din filmul original.

Avex Mobile Video Converter

Şi cu acest program se repetă caracteristicele programului anterior privind posibilitatea de a selecta numărul de frame-uri, rezoluţia şi bit rate-ul. Diferenţa este făcută de preţ, acesta fiind mai ieftin, doar 29$, dar nu ne oferă posibilitatea de alege un model de telefon, ci pur şi simplu codecul cu care vrem să realizăm conversia, de tip MPEG4 sau h263.

Interfaţa şi în acest caz este intuitivă şi simplu de folosit, iar după codare filmele au o calitate acceptabilă, ţinând cont de dimensiunile şi rezoluţiile reduse ale ecranelor telefoanelor mobile.

3GP Converte

Acum să trecem la programele gratuite pentru codarea filmelor în format 3GP. Cel mai simplu de folosit din ce am găsit este 3GP Converter, deoarece nu este necesar să alegem decât rezoluţia predefinită (QCIF sau QVGA), să târâm (drag & drop) filmul deasupra programului şi restul este făcut de către acesta. Nu trebuie să alegem codecuri, modelul telefonului (care poare să nu figureze în listă) sau altă setare privind3GP Converter calitatea şi caracteristicile filmului. Filmele rezultate sunt totuşi modeste din punct de vedere calitativ şi în unele cazuri sunetul este defazat faţă de imagine. Totuşi dacă nu vreţi să plătiţi pentru a pune filmul pe telefon după ce l-aţi cumpărat, este o soluţie destul de viabilă.

PlatoVideoTo3GP

Acest program face parte tot din categoria programelor gratuite şi este aproape la fel de uşor de folosit. Spre deosebire de 3GP Converter, pentru a utiliza Plato Video To 3GP trebuie să avem un minim de cunoştinţe referitoare la caracteristicile telefonului pentru care dorim să facem conversia. Nu trebuie neaparat să sunăm la cei de la suport tehnic pentru a afla o groază de detalii care nu vor fi folositoare. Procesul este relativ simplu şi decurge după cum urmează:

  • Cell Phone 3GP files (3GP + AMR), este un format suportat cu precădere de telefoanele Nokia, Nec, Siemens şi altele, diferenţa fiind făcută de tipul formatului audio AMR
  • Cell Phone 3GP files (3GP + ACC), format folosit în mare parte de Sony Ericsson
  • Cell Phone 3GP2 files (3GP2 + ACC), format utilizat tot de către Sony Ericsson la telefoanele de ultimă generaţie, cu toate că acestea suportă şi formatul 3GP

Calitatea filmului rezultat după codare este destul de bună şi influenţată de calitatea materialului iniţial. Programul nu are probleme şi conversia este realizată relativ repede.

SUPER

SUPER

După cum spune şi numele, SUPER este un program super, cu ajutorul acestuia putem face absolut toate tipurile de conversii pentru toate tipurile de dispozitive şi pe deasupra face parte tot din categoria softurilor gratuite. SUPER

Într-adevăr necesită mai multe cunoştinţe decât programele precedente, dar dacă alegem setări care pot să nu funcţioneze pe toate dispozitivele suntem anunţaţi. În ceea ce priveşte formatele suportate de telefoanele mobile este destul de simplu. Formatele sunt împărţite în trei categori 3GP pentru Nokia, Nec…, 3GP pentru Sony Ericsson şi 3G2 cunoscut şi ca 3GP2 tot pentru Sony Ericsson.

Programul funcţionează simplu, în partea de sus a ferestrei având numerotate trei căsuţe:

  1. Formatul fişierului care dorim să rezulte după conversie
  2. Codecul care dorim să îl folosim (în caz că alegem un codec care nu ar funcţiona cu toate dispozitivele suntem anunţaţi)
  3. Formatul audio doritş ca şi la punctul 2, dacă alegem unul care poate să nu funcţioneze suntem atenţionaţi În rest avem posibilitatea de a alege toţi parametri doriţi atât pentru partea de audio cât şi pentru partea de video. Dacă dorim în mod expres ca filmul rezultat să nu conţină informaţie video sau audio putem să facem şi acest lucru. Un lucru interesant care îl mai putem face este conversia fişierelor de sunet în format AMR (Nokia) sau ACC (Sony Ericsson) asta bineînţeles doar dacă este nevoie şi telefonul nu suportă formatul MP3.

Alegerea vă aparţine

Nu pot spune că programele prezentate sunt singurele care se gasesc pentru conversia filmelor în vederea vizualizării pe telefonul mobil. Sunt mult mai multe şi tot o să mai apară. Cu cât telefoanele mobile vorSUPER evolua şi vor oferi mai multe opţiuni legate de calitatea şi durata filmelor care pot fi văzute sau făcute cu acestea, cu atât programele dedicate vor continua să apară şi să se îmbunătăţească. Cu toate că în prezent nu există un telefon cu care să putem face o înregistrare video la o rezoluţie decentă, sper ca pe viitor să se poată realiza.

Şi dacă va apărea un program care să fie şi mai bun cu siguranţă veţi putea să aflaţi detalii despre el la noi pe site.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News