Soluţii gratuite şi site-uri unde îţi poţi face cărţi de vizită

11.07.2009
Soluţii gratuite şi site-uri unde îţi poţi face cărţi de vizită

După ce am prezentat câteva programe de creat cărţi de vizită clasice, toate funcţionând cam pe acelaşi principii şi neapărat contracost, e cazul să trecem la aplicaţiile gratuite ori utilizabile fără instalare, direct de pe Internet. Plus, câteva soluţii ciudate, care ne amintesc că în secolul 21 prezenţa se face online, nu pe hârtie. 

Gratis, mic, instant: Simnor Business Card Creator

Imposibil de banal, de mic (installer de numai 200KB). Ai introdus datele de trecut pe business card,  ai adăugat logo-ul companiei ori o imagine reprezentativă persoanei tale fizice. Nu ai alte opţiuni. Poţi însă să foloseşti cele câteva linii pentru adresă în alte scopuri: de pildă treci adresa doar pe linia 5, pe prima o completezi cu funcţia ta, pe a doua o laşi liberă ca să nu iasă prea sufocată de conţinut cartea de vizită, iar pe a patra tragi eventual o linie mai lungă.

  • Compatibilitate: Windows (orice versiune)
  • Preţ: program gratuit
  • Link de download

Simnor

Două aplicaţii online

La www.businesscardland.com ai parte de o aplicaţie online şi gratuită de pentru crearea de business carduri. Tot pe site vei afla şi o colecţie decentă de template-uri. Revenind la realizarea unei cărţi de vizită, paşii sunt următorii: alegi un template, formatul standard de dimensionare (american, european), completezi cu informaţiile necesare, schimbi culoarea de background dacă e cazul. Dai clic pe Make PDF/Print, bifezi numărul de carduri per pagină (în stânga), respectiv dacă hârtia este pretăiată ori dacă te aventurezi tu s-o tai. Cu clicul final, pe Create PDF, vei obţine un fişier de tip *.pdf pe care-l poţi printa pe moment dacă ai o imprimată bună şi cartonul necesar acasă/la birou ori îl poţi copia pe un CD sau stick de memorie pe care-l vei prezenta mai apoi la un centru specializat de printare.

Business Cards Land

Un alt site cu pe care se pot crea cărţi de vizită este www.vistaprint.com. Porneşti de la vreo 42 template-uri şi le editezi. Sunt mai artistice, potrivite pentru antreprenori – versiunea florărese. Nu e o soluţie tocmai gratuită. Ai posibilitatea de a face o carte de vizită în puţini paşi, în zeci de secunde, dar se merge pe ideea ca imprimarea să ţi-o facă ei. Ca să te momească, VistaPrint îţi oferă la prima comandă 250 de printuri for free cu condiţia ca tu să plăteşti taxele de transport. O altă condiţie pare a fi aceea de a locui oriunde în lume, în Ghana, în Congo nicidecum în România – the "Land of Choice". Dacă totuşi ai găsit template-uri interesante şi ai apucat să le editezi ai putea fi destul de deştept pentru a trage un screenshot pe care să-l multiplici/redimensionezi spre printare în programe gen Word sau PowerPoint.

Cărţi de vizită pe bază de "Office"

Fara doar si poate e ok să foloseşti ceea ce deja ai instalat pe computer pentru a crea cărţi de vizită. Iar o suită Office (Microsoft sau Open Office) are mai toată lumea.
Am încercat şi eu cu Open Office 3 care dspune de un tool specializat în acest sens. Practic, deschizi orice aplicaţie din suita Open Office ), n-are importanţă care. Intri din meniul principal la File, dai clic pe New, apoi pe "Business Cards" – opţiune aflată mai pe la capătul listei. Apare o minifereastră din care setezi "Mediul" (tipul de hârtie pe care vei imprima cardul), tipul/stilul cardului (de firma, modern-clasic) din al doilea tab,  introduci datele personale şi ale firmei la care esti angajat în următoarele două taburi, alegi  dimeniunile şi apoi optiunile de printare (mai multe carduri pe o hârtie mai mare, câte-unul pentru label-uri). După toate astea ce par a fi prea multe, pui mausul pe butonul New Document. Ceea ce obţii e sec, dar cu sadică pasiune pentru a adăuga un background, un logo, să schimbi nişte culori, vei produce un card ok.

Open Office Business cards

Se poate şi cu Google Docs ori cu Microsoft Word, graţie colecţiilor de template-uri de care beneficiază cele două. Pentru Docs am descoperit o colecţie frumuşică aici. Pentru Word, luăm template-uri fie de pe situl Microsoft de la adresa asta, fie de pe  www.bizcardtemplates.com de pildă. Dar cel mai uşor şi pentru orice aplicaţie ori scop, când cauţi exemple de design, îţi va fi de mare folos o căutare pe Google după "business card templates".

Cu cartea de vizită pe net: Clickable Card 

De data asta avem parte atât de-o aplicaţie cât şi de un serviciu oferit de www.selfkey.com. Serviciul constă în găzduirea online, la ClickableCard.com a informaţiilor personale sub forma unor cărţi clasice de vizită, dar expuse pe monitor. În fapt, ClickableCard.com nu e alltceva decât un motor de căutare specializat pe business cardurile aflate în baza lor de date.

Cum intri în baza lor de date? Fie îţi faci un cont gratuit, fie plăteşti un abonament care te va trece în frunte atunci când eşti căutat pe baza unor cuvinte cheie (altfel, când se caută după numele complet şi corect rezultatul oferit e oricum mai "matematic"). Contul, dar şi cartea de vizită potrivită ţi le faci prin intermediul unei aplicaţii gratuite cu acelaşi nume ca al serviciului.

Acest program poate fi utilizat în principiu şi de pe un stick USB ( ca aplicaţie portabilă) deoarece nu trebuie neapărat instalat pe computer; opţiunea există şi presupune doar confortul de a avea un icon de shortcut pe desktop. Cu programul Clickable Card îţi faci cartea de vizită aşa cum ţi-o doreşti, dar cam de la A la Z (template-urile nu mi-au plăcut nicicum): schimbi culori, imaginea de background, marimea şi stilul fonturilor, aşezarea textelor ş.a. După finalizare dai click pe butonul Deploy. Aici intervine invitaţia de a-ţi crea un cont de utilizator pentru situl ClickableCard.com şi bifând nişte opţiuni vei putea permite (ori ba) vizitatorilor să vizualizeze cardul, să dea click pe adresa de e-mail din acesta, să-l descarce în format electronic standard .vcf (vCard, compatibil cu Outlook şi alţi clienţi e-mail). Poţi deasemenea introduce cuvinte cheie pentru ca cei care te caută să-ţi găsească foarte uşor detaliile (la fel cum se folosesc pe bloguri aşa-numitele taguri). Vei beneficia şi de un link unic pentru contul, care va arăta cam aşa: http://www.clickablecard.com/?info=MACHOLDA, unde cuvântul din capăt reprezintă user name-ul ales.Oricând poţi edita cardul, varianta nouă va fi uploadată pe site în locul celei vechi. Încă ceva: poţi exporta designul în format printabil: JPEG sau BMP (deci îl poţi folosi şi pentru a realiza carţi de vizită pe hârtie).

  • Compatibilitate (aplicaţie): Windows Me/NT/2000/XP/2003 Server/Vista
  • Link de download (1.1MB)

Always Current e+mail business cards

Business Card pentru e-mail: Always Current Business Card

Mulţi folosim în comunicare adrese email de serviciu. În mailurile respective suntem obişnuiţi să găsim şi numărul de telefon al lui X sau Y plus alte detalii. Numai că numerele de telefon se mai schimbă, mail-ul de serviciu se mai schimbă odată cu locul de muncă a lui X sau Y. Şi, dacă n-ai ţinut legătura constant cu aceste persoane s-ar putea să te trezeşti că nu le mai poţi contacta pe baza informaţiilor de contact din mail-urile anterioare.

Aici intervine soluţia salvatoare, simplistă la urma urmei, dar genială ca idee, de la aceeaşi firmă Selfkey – dezvoltatorul Clickable Card (prezentat anterior). Cu serviciul lor online şi aplicaţia de rigoare Always Current Business Card, în e-mail-urile expediate alături de text este afişată şi o carte de vizită, întotdeauna cu detaliile cele mai recente – indiferent de cât de vechi e mesajul e-mail vizualizat. Cartea de vizită e o simplă poză, deci nu pune probleme de spam sau de a fi citibilă de sistemele automate de copiere a informaţiilor sensibile (ale răuvoitorilor, hackerilor etc.). Poza asta nu o trimiţi  cu fiecare mail, ci doar linkul către ea, fiind găzduită la o adresă unică pe situl Selfkey.  Pentru a crea cartea de vizită şi a o încărca pe serverul respectiv, dar şi pentru a putea s-o updatezi foloseşti progrămelul Always Current Business Card – seamănă aproape perfect cu Clickable Card.
Serviciul suportă orice client/furnizor de e-mail, condiţia fiind să trimiţi mailurile în format html.

  • Compatibilitate (aplicaţie): Windows Me/NT/2000/XP/2003 Server/Vista
  • Preţ serviciu de găzduire: 5USD/lună (30 zile gratuit, există promoţii ce includ inclusiv gratuitate pe perioadă mai mare)
  • Link de download  (zip – 0,6MB sau executabil 1,5MB)
Urmărește Go4IT.ro pe Google News