Storj, serviciul de stocare online care te lasă să închiriezi hard disk-ul altor utilizatori

15.01.2015
Storj, serviciul de stocare online care te lasă să închiriezi hard disk-ul altor utilizatori

Gândit pentru a oferi un mediu de stocare puţin costisitor, sigur şi accesibil de oriunde, Storj înlocuieşte soluţiile centralizate de stocare a datelor cu o reţea de tip peer-to-peer conectând dispozitive de stocare ale utilizatorilor. Punând la dispoziţie propriul hard disk, fiecare participant este răsplătit cu spaţiu de stocare pe dispozitivele altor utilizatori în care poate depozita propriile fişiere.

Folosind un algoritm de criptare de tip end-to-end, reţeaua construită folosind o adaptare a protocolului BitTorrent transferă în permanenţă fişierele altor utilizatori către şi dinspre propriul hard disk. Apelând la o aplicaţie cu interfaţă intuitivă şi uşor de folosit, utilizatorii pot adăuga şi recupera fişiere prin simple operaţiuni drag-and-drop.

Potrivit dezvoltatorilor, lipsa unui server central de stocare a datelor este un avantaj pentru utilizatori, sistemul peer-to-peer descentralizat fiind mai puţin vulnerabil la atacuri direcţionate de tip DDoS şi cu un risc scăzut de pierdere a datelor în urma defecţiunilor hardware.

Funcţionând după modelul reţelei BitTorrent, Storj împarte fişierele utilizatorilor în pachete individuale mai mici, fiecare protejat cu algoritm de criptare şi semnătură digitală care să permită verificarea ulterioară a integrităţii datelor. Mai departe, acestea sunt răspândite în cadrul reţelei către sistemele altor utilizatori care contribuie cu propriul hard disk. Procedeul este repetat în sens invers atunci când datele sunt solicitate pentru citire, pachetele recuperate şi verificate pe baza semnăturii digitale fiind folosite pentru recompunerea fişierului original.

Pentru a preveni pierderile de date care pot surveni în urma pierderii sau deteriorării pachetelor de date, copii multiple ale fiecărui pachet sunt create şi distribuite în cadrul reţelei, oferind redundanţă. Chiar şi aşa, nu putem ignora faptul că siguranţa reţelei este pusă în seama utilizatorilor, îndrumaţi în ghidul de utilizare să folosească dispozitive de stocare conectate permanent la internet pentru garantarea accesului la date.

Un motiv de îngrijorare este posibila folosire a acestui serviciu pentru găzduirea de conţinut piratat pe dispozitivele utilizatorilor. Teoretic, Storj oferă o opţiune pentru blocarea fişierelor marcate ca fiind ilegale, însă un control strict asupra transferurilor criptate nu poate fi impus.

Urmând exemplul programelor de file sharing care au implementat aşa numitul storage ratio, utilizatorii reţelei Storj sunt recompensaţi pentru spaţiul de pe hard disk oferit spre închiriere altor utilizatori cu monede virtuale numite Storjcoin X. În schimbul monedelor câştigate aceştia pot închiria spaţiu de stocare pe care să îl folosească în scop personal, accesând fişierele stocate online de pe orice dispozitiv cu acces la internet.

Fără un control strict şi servere centrale uşor de monitorizat, Storj ar putea atrage destui adepţi în rândul celor familiarizaţi cu reţele peer-to-peer, neîncrezători în capacitatea unei singure companii de a garanta protecţia datelor depozitate.

Aflat în fază preliminară, Storj este accesibil deocamdată unui număr restrâns de utilizatori înrolaţi în programul de testare, urmând ca etapa publică de testare să fie demarată în a doua parte a acestui an.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult