Sub presiunea pieţelor PC şi Mobile, HP se va despărţi în două entităţi: PC şi Enterprise

06.10.2014
Sub presiunea pieţelor PC şi Mobile, HP se va despărţi în două entităţi: PC şi Enterprise

Update: HP a confirmat informaţiile apărute cu câteva ore înainte. Divizia de imprimante şi PC-uri se va numit HP Inc şi va prelua şi celebra siglă a companiei, în timp ce divizia enterprise se va numit Hewlett-Packard Enterprise. Separarea dintre cele două entităţi va avea loc la finalul anului fiscal 2015, adică la finalul lunii octombrie a anului calendaristic 2015. 


Acum trei ani, compania HP s-a găsit într-un moment dificil deoarece se lupta cu pierderi foarte mari, iar managerul de atunci al companiei a decis să separe şi eventual să vândă divizia de PC-uri şi să renunţe la dezvoltarea platformei mobile WebOS. Concediat la o lună de la anunţarea acestor intenţii, fostul manager Léo Apotheker poate zâmbi ironic deoarece se pare că HP va aplica acum exact măsurile pe care acţionarii le-au refuzat în toamna lui 2011.

Conform Wall Street Journal, se pare că HP va trece printr-o restructurare de anvergură, compania urmând sa se separe în două entităţi distincte care vor prelua fostele divizii de imprimante şi PC_uri, respectiv de servicii si soluţii enterprise. După venirea actualului manager Meg Whitman, compania HP a revenit pe linia de plutire şi s-a bucurat de o creştere a veniturilor, însă perspectiva stagnării industriei PC şi eşecul de a acapara un segment semnificativ din piaţa telefoanelor şi tabletelor se pare că necesită schimbarea direcţiilor în care companie se va îndrepta. 

Conform unor informaţii neconfirmate, aceasta decizie ar fi de fapt doar un plan de avarie care va fi aplicat în urma eşecurilor de a vinde anumite divizii HP. Astfel, se pare că HP ar fi încercat să-şi vândă divizia PC către Lenovo şi Dell, divizia Enterprise Services către Wipro şi Infosys şi divizia Business Critical Server către IBM, însă toate aceste negocieri au eşuat.  

Prin desprinderea diviziei de imprimante şi PC-uri, HP îşi va putea concentra eforturile pe diviziile implicate în mediul enterprise şi va putea eventual găsi mai uşor un cumpărător pentru divizia PC. În acest moment, HP este al doilea producător mondial de PC-uri (după Lenovo), însă profitul mic obţinut de această divizie pare a nemulţumi conducerea şi acţionariatul. Anterior, a parte din acţionarii companiei nu au dorit ca HP să se concentreze exclusiv pe domeniul enterprise, iar mişcarea actuală se pare că este una de natură să împace pretenţiile ambelor tabere.

Wall Street Journal afirmă că această diviziune a companiei ar putea fi anunţată în cursul acestei săptămâni, ocazie cu care vom afla mai multe detalii. Publicaţia afirmă că Meg Whitman va rămâne preşedintele viitoarei companii HP Consumer şi managerul viitoarei HP Enterprise.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News