Tab Mix Plus, controlul complet asupra tab-urilor din Firefox

28.08.2007
Tab Mix Plus, controlul complet asupra tab-urilor din Firefox
Tab-uri pe propriul plac

Tab-uri pe propriul plac

Secţiunea Events a ferestrei de configurare oferă accesul la numeroase opţiuni ce vizează în mod direct comportamentul tab-urilor. Aici se poate stabili ordinea de deschidere a taburilor. De exemplu, puteţi alege ca orice tab nou să fie plasat ultimul pe bara sau în imediata apropiere a tabului activ. Tot aici se poate opta pentru deshiderea în tabul activ sau într-un tab nou a bookmark-urilor, paginilor din History şi a rezultatelor funizate de căsuţa de căutare. O altă funcţie utilă este deschiderea întotdeauna într-un tab nou a link-urilor accesate prin apăsarea rotiţei de scroll a mouse-ului. Un alt aspect ce poate fi configurat în cadrul acestei secţiuni este focusul taburilor, putându-se specifica ce link-uri vor deshide taburile noi în prim-plan, şi ce link-uri vor deshide taburile în background, fără a distrage atenţia utilizatorului.

tab mix plus

În mod normal, trecerea de la un tab la altul cu ajutorul combinaţiei de tasta CTRL + TAB se face în funcţie de ordinea în care acestea sunt amplasate pe bara de tab-uri. Tab Mix Plus permite modifcarea acestui comporntament, prin schimbarea taburilor pe baza criteriului cronologic. De exemplu, bifând această opţiune, prin intermediul combinaţiei de taste amintită, se va face trecerea între cele mai recent deschise tab-uri. De asemenea, o altă facilitate interesantă, este afişarea unui meniu cu toate tab-urile deschise în momentul apelării combinaţiei CTRL + TAB, într-un mod similar schimbării ferestrelor în Windows cu ALT + TAB.

Culori, efecte vizuale

Deşi pot părea funţii cu rol exclusiv estetic, modificarea culorilor tab-urilor are chiar un rol important. Tab Mix Plus permite stabilirea atât a culorilor, cât şi a fonturilor tab-urilor pentru a se putea face uşor diferenţierea între tab-ul activ şi restul tab-urilor, dar şi pentru a scoate în evidenţă tab-urile ale căror site-uri au fost încârcate recent.

Şi mouse-ul trebuie să facă ce vrem noi

Şi mouse-ul trebuie să facă ce vrem noi

Cu ajutorul acestei extensii utilizatorul poate stabili ce acţiuni va realiza mouse-ul în diverse situaţii. De exemplu, se poate alege închiderea tab-ului în cazul unui dublu click, refresh-ul unei pagini în urma combinaţiei CTRL + click stânga, sau deshiderea unui tab nou în cazul unui dublu click pe un spaţiu liber din bara cu taburi.

Sesiuni şi tab-uri salvate

Tab Mix Plus facilitează salvarea aşa-numitor sesiuni. O sesiune este compusă din toate tab-urile deschise la un moment dat în browser. Astfel, utilizatorul poate salva tab-urile legate de acelaşi subiect sau site pentru a le deschide mai târziu pe toate odată.

tab mix plus

În fine, una dintre cele mai utile funcţii ale acestei extensii este redeshiderea tab-urilor închise accidental. Tab Mix Plus ţine minte un anumit număr de tab-uri, specificat de utilizator, împreună cu istoria navigării în cadrul acestor tab-uri.

Tagert-ul link-urilor

Extensiile sunt cele care diferenţiază Firefox de restul browserelor Web şi în acelaşi timp au contribuit şi vor contribui şi în continuare la creşterea popularităţii browser-ului celor de la Mozilla. Extensiile, sau add-on-urile cum mai sunt ele cunoscute, îţi dau libertatea de a alege, în funcţie de propriile obişnuinţe de navigare, ce facilităţi instalezi. Dacă ai nevoie să afişezi prognoza meteo sau să fii la curent rezultatele meciurilor aflate în plină desfăşurare nu ai de făcut decât să instalezi extensia care introduce funcţia respectivă.

Cel mai popular add-on

Tab Mix Plus este o extensie obligatorie pentru cei care vor configureze Tab Browsing-ul din Firefox. Cu ajutorul acestei extensii se pot modifica zeci de parametri ce ţin de modul în care Firefox gestionează taburile. Tab-urile sunt cele care ne permit navigarea pe mai multe site-uri în cadrul aceleiaşi ferestre. Chiar dacă nu a făcut decât să integreze facilitatea introdusă pentru prima oară de browserul norvegienilor de la Opera, Mozilla a adus o serie de îmbunătăţiri (ce aveau să fie mai târziu incluse de Microsoft în Internet Explorer 7), însă nu suficiente pentru cei care doresc să deţină controlul total asupra tab-urilor din Firefox. Pentru aceştia în primul rând, dar nu numai, Tab Mix Plus este cea mai importantă extensie. Odată instalată, veţi putea accesa fereastra de configurare prin intemediul intrării Tab Mix Plus din cadrul meniului Tools.

Modificarea comportamentului link-urilor

Cu Tab Mix Plus puteţi să modificaţi felul în care Firefox deshide tab-urile ce au ca sursă link-uri din diverse surse. Puteţi, de exemplu, să stabiliţi ca link-urile care în mod normal s-ar fi deschis într-o fereastră nouă să fie preluate de un tab nou al ferestrei curente, să alegeţi dacă link-urile provenite din programe externe (messenger, e-mail etc.) se vor deschide într-un tab nou sau într-o altă fereastră sau să forţaţi toate link-urile, indiferent de taget-ul lor, să se deschidă într-un tab nou.

tab mix plus