Tastaturi de Android: recomandări şi instrucţiuni de instalare

Tastaturi de Android: recomandări şi instrucţiuni de instalare

Rulează acelaşi sistem, dar sub un aspect grafic diferit. Probabil că v-aţi dat seama, vorbim de telefoanele cu Android, a căror interfaţă şi elemente de control sunt modificate de producători după bunul plac. Samsung, LG, HTC, Motorola, Sony Ericsson (şi restul companiilor care au adoptat Android OS) – ne întâmpină cu câte o temă uşor modificată şi cu aplicaţii proprii. Chiar şi tastatura virtuală poartă o amprentă distinctă de la caz la caz, lucru care nu trebuie să ne mire deoarece toate aceste diferenţe sunt normale şi caracterizează toate platformele open source, nu doar cele pentru dispozitive mobile.

Partea proastă e că nu toate aceste implementări sunt reuşite.

Vă puteţi da seama uşor cât de atenţi au fost producătorii la detalii în momentul în care vă apucaţi să scrieţi un SMS sau să daţi un mail serios, fără prescurtări inventate sau redactare în limbaj „emo” sau „new age” (cu „sh”, „k”, „tz”).

Dacă nu aveţi la îndemână semnele de punctuaţie de bază, cifrele şi diacriticele, atunci e cazul să căutaţi o tastatură mai eficientă. O să găsiţi fără efort aşa ceva în Android Market şi nu doar una, ci zeci de tastaturi virtuale. Unele dintre ele, considerate mai răsărite, se comercializează contra cost, la preţuri ce variază între 7 şi 20 de lei. Majoritatea sunt însă gratuite.

Am ales trei tastaturi virtuale gratuite, pe care le puteţi încerca dacă nu sunteţi mulţumiţi de cea preinstalată pe smartphone.

Gingerbread keyboard

Este o tastatură QWERTY cu feedback tactil care se remarcă printr-un contrast bun şi prin structura practică, bine gândită. Tastele din prima linie folosesc atât la scrierea literelor, cât şi a cifrelor şi a anumitor diacritice, în vreme ce restul sunt simple sau, după caz, cu diacritice. Pentru a insera o cifră sau un caracter cu diacritice, trebuie să apăsaţi prelung tasta dorită până când acestea apar în lista orizontală asociată.

Semnele de punctuaţie de bază (punctul şi virgula) pot fi scrise din prima, dar dacă doriţi extinderea listei pentru a adăuga alte semne trebuie şi aici să apăsaţi prelung pe una din aceste două taste.

În cazul în care urmează să introduceţi un şir de cifre sau semne de punctuaţie, aveţi la dispoziţie un buton virtual care activează o tastatură secundară ce le conţine pe toate.

În fine, amatorii de smiley-uri au şi ei la dispoziţie o tastă dedicată acestor semne.

Romanian keyboard

Tastatura românească este ideală pentru cei care obişnuiesc să scrie cu diacritice. Toate aceste caractere sunt accesibile din prima şi amplasate grupat, în partea dreaptă, pentru a le localiza cu uşurinţă. Păcat că cifrele nu pot fi tastate rapid ca în cazul tastaturii „Gingerbread”.

Romanian keyboard

Multilang keyboard

Din punctul nostru de vedere, este cea mai completă tastatură de Android. Poţi tasta din prima aproape toate caracterele uzuale dintr-o mulţime de limbaje. Dezvantajul? Tastele virtuale, fiind numeroase, sunt şi mici ca dimensiuni. Aşadar, în practică, tot tastaturile menţionate mai sus se vor dovedi mai rapide şi mai comode în utilizare.

Multiling keyboard

Acestea sunt doar trei recomandări de tastaturi virtuale din Android Market. Curioşii pot încerca şi altele, până găsesc un model potrivit stilului lor.

Există şi tipuri de tastaturi mai puţin convenţionale (SlideIT keyboard, Compass Keyboard), prin intermediul cărora scrieţi folosind diverse tehnici gestuale.

În cele ce urmează o să vă spunem cum se instalează şi cum se activează tastaturile virtuale pentru Android.

Instalare şi activare

Procesul de instalare decurge ca în cazul oricărei alte aplicaţii Android. Vă reamintim că trebuie să aveţi un cont Google pentru accesul la Android Market, după care cu ajutorul căsuţei de „Search” căutaţi tastaturile virtuale după cuvântul sau cuvintele cheie dorite.

Noi am căutat după termenul „keyboard” şi am găsit peste 20 de tipuri de tastaturi, printre care şi cele recomandate în acest articol.

După ce s-a încheiat instalarea, mergeţi în meniul smartphone-ului la „Setări” (Settings), secţiunea „Limbă şi tastatură” (Language & keyboard). Bifaţi tastatura sau tastaturile virtuale dorite, apoi apăsaţi cu degetul în câmpul „Input method” şi alegeţi-o pe cea primară (favorită). Aceasta vă va întâmpina mereu când trimiteţi un SMS, mail sau când introduceţi un text într-o pagină Web.

Dezinstalarea se face din Application settings -> Manage applications.

Aveţi şi alte recomandări de tastaturi virtuale pentru Android? Nu ezitaţi să le împărtăşiţi tuturor cititorilor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News