Testează Firefox 3.1, acum cu tab-uri 3D

15.10.2008
Testează Firefox 3.1, acum cu tab-uri 3D

Mozilla a lansat primul Beta de Firefox 3.1. Noutăţile pe care această versiunea le va aduce nu mai sunt un secret, informaţii în acest sens au circulat pe Internet în ultimele săptămâni. Însă aceasta este prima versiune Beta în care poţi vedea la treabă o parte din noile funcţii.

În primul rând, cea mai vizibilă schimbare a avut loc la nivelul tab-urilor. Mai precis a interfeţei funcţiei de schimbare a tab-urilor (CTRL+TAB), care arată acum mult mai bine şi pare răspundă bine şi la comenzi. Cu toate astea am dubii că se va mişca la fel de bine când vor exista multe addon-uri instalate şi multe tab-uri deschise.

Firefox 3.1

Sub capota lui Firefox 3.1 se ascunde TraceMonkey, noul motor Javascript care se laudă că ar încărca mult mai repede site-urile care apelează la acest limbaj. În această versiune însă, Beta 1, TraceMonkey nu este activat în mod default. Probabil cei de la Mozilla nu-l consideră încă destul de stabil. Dacă vrei să-l activezi manual scrii în adresbar „about:config”, dai enter, tastezi „javascript.options.jit.content” în câmpul de filtrare şi dai dublu click pe intrarea afişată pentru a-i schimba valoare în True. Apoi restartezi Firefox.

Firefox 3.1 va mai avea tot cu titlu de noutate, funcţia Geolocation. Pe baza acesteia, site-urile pot afişa informaţiile de interes pentru zona în care te afli, în locul datelor cu caracter general. În Beta 1 aceasta nu este implementată default, însă dacă vrei să o testezi poţi instala extensia Geode.

Firefox 3.1

Din Firefox 3 Beta 1 lipsesc modul private de navigare „fără urme” şi îmbunătăţirile promise pe partea de salvare a sesiunilor. Acestea nu vor lipsi însă şi din versiunea finală care ar trebui să fie gata până la sfârşitul anului.

Download Firefox 3.1 Beta1

Urmărește Go4IT.ro pe Google News