Torrex, primul client BitTorrent pentru consola Xbox One

Autor: Aurelian Mihai 09.09.2016

Aplicaţiile pentru download torrenţi sunt o apariţie comună pe smartphone şi PC, însă folosirea acestora pe console de jocuri a fost mult timp restricţionată, sistemele de operare pentru console având diverse limitări care împiedicau descărcarea de fişiere din afara surselor oficiale de conţinut.

Noua generaţie de console schimbă însă acest aspect, sistemul de operare livrat pentru Xbox One fiind practic o versiune modificată de Windows 10. Secretul stă în noul format Universal Windows Platform (UWP), care face posibilă crearea de aplicaţii universale ce pot rula pe orice dispozitiv cu sistem Windows 10, indiferent că acesta este o tabletă, PC desktop sau consolă de jocuri.

Creat de un dezvoltator numit Finebits OÜ, Torrex este disponibil deja în versiune stabilă pentru PC-uri Windows, însă aceasta nu este compatibilă şi cu noua generaţie de console.

Aflată la stadiu beta de testare, noua versiune Torrex vine cu o interfaţă refăcută conform cerinţelor UWP, oferind acces la majoritatea funcţiilor disponibile şi în versiunea pentru desktop.

Platforma folosită impune însă unele limitări. Spre exemplu, torrenţii aleşi pentru download nu pot fi transferaţi din browserul Edge direct în aplicaţia Torrex, fiind necesară descărcarea fişierelor .Magnet şi încărcarea acestora manuală. Finebits OÜ promite să rezolve acest aspect lansând propriul web browser pentru consola Xbox One.