Următoarea actualizare Chrome promite cel mai mare salt de performanță din ultimii ani

22.11.2020
Următoarea actualizare Chrome promite cel mai mare salt de performanță din ultimii ani

Continuând eforturile pentru optimizarea performanțelor Chrome, Google anunță o actualizare care reduce de până la 5 ori încărcarea procesorului (în anumite situații), totodată crescând autonomia bateriei pe sistemele laptop.

Potrivit directorului de proiect Matt Waddell, versiunea Chrome 87 este cea mai importantă revizie din ultimii ani, conținând îmbunătățiri care par aproape prea bune pentru a fi reale.

În trecut, optimizările aduse pentru reducerea consumului de memorie au venit cu un compromis aproape la fel de mare, manifestat prin diminuarea performanțelor resimțite. Nu și de data aceasta.

Potrivit Google, îmbunătățirile aduse de versiunea Chrome 87 reduc ”de până la 5 ori” încărcarea procesorului și sporesc ”cu până la 1.25 ore” durata bateriei, potrivit testelor interne.

În plus, versiunea Chrome pentru Android va putea încărca paginile web ”aproape instantaneu”, în anumite situații. Practic, browser-ul web anticipează posibile interacțiuni, încărcând în avans următoarea pagină (ex. paginile indicate de butoanele back/forward).

Pe PC, browserul chrome va ”porni cu până la 25% mai rapid” și va ”încărca paginile web cu 7% mai repede”, potrivit Google.

O altă noutate este funcția Tab Search. Google a acordat atenție suplimentară modului de gestionare a Tab-urilor active, în special modul în care acestea sunt fixate pentru vizitare ulterioară, respectiv trimise altor dispozitive pe care rulează Chrome. Începând cu versiunea 87, utilizatorii au la dispoziție funcția ”Tab Search”. Disponibilă mai întâi pe dispozitive Chromebook, funcția permite listarea tab-urilor active, indiferent dacă acestea se află în aceeași fereastră, sau deschise pe alte dispozitive conectate la același cont Google.

În fine, Google activează funcționalitatea Chrome Actions, accesată tastând cuvinte cheie în caseta Omnibox:

  • ‘clear cache ‘ sau ‘wipe cookies’ pentru ștergerea istoricului de navigare
  • ‘edit credit card’ sau ‘update card info’ pentru accesarea secțiunii Payment Methods
  • ‘launch incognito mode‘ sau ‘incognito’ pentru deschiderea unei ferestre de navigare Incognito

Această actualizare va fi lansată în următoarele câteva săptămâni, fiind aplicată în mod automat, codată cu reviziile obișnuite Google Chrome.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult