Utilizatorii care abuzează de noua opţiune de returnare a banilor din App Store vor fi penalizaţi

14.01.2015
Utilizatorii care abuzează de noua opţiune de returnare a banilor din App Store vor fi penalizaţi

În ultimele zile din 2014, Apple a implementat în cadrul magazinului său digital App Store o metodă simplă prin care utilizatorii pot cere anularea unei tranzacţii şi înapoierea banilor în cazul în care produsul cumpărat nu este satisfăcător. În scurtă vreme, s-a observat că sistemul poate fi fraudat, însă răspunsul Apple nu s-a lăsat aşteptat prea multă vreme.

Până la sfârşitul anului trecut, utilizatorii terminalelor Apple erau nevoiţi să suporte cele mai defavorabile clauze comerciale, aceştia neavând opţiunea de încercare a unei aplicaţii şi fiind obligaţi să ceară restituirea banilor prin intermediul unui sistem manual care necesita trimiterea unei sesizări şi aşteptarea unui răspuns nu întotdeauna favorabil. Chiar dacă rivalii Google Play şi Windows Phone Store nu sunt nici ei remarcabili din acest punct de vedere, aceştia oferă măcar o perioadă de două ore pentru anularea automată a unei achiziţii sau, respectiv, opţiunea de încercare a unei aplicaţii.

Obligată să se conformeze reglementărilor europene, Apple a implementat însă un sistem automatizat prin care utilizatorii pot renunţa la o achiziţie şi-şi pot primi banii înapoi în termen de 14 zile fără a fi nevoiţi să justifice decizia. Acest interval este mai mult decât suficient pentru analiza calităţii produsului cumpărat, însă cei care au încercat sistemul au remarcat că aplicaţiile la care se renunţă nu sunt şterse de pe terminale sau din cadrul aplicaţiei iTunes, ceea ce permite utilizarea lor în continuare fără nici o problemă. Îngrijorătoare pentru dezvoltatorii software, care riscau să-şi vadă diminuate sursele de venituri, opţiunea de renunţare la o achiziţie are acum şi un sistem de protecţie.

Sistemul implementat de Apple este simplu şi este menit să-i pedepsească doar pe cei care abuzează de noua opţiune. Conform unor surse multiple, celor care au cumpărat, descărcat şi returnat un număr mare de aplicaţii li s-a suspendat dreptul la această opţiune pentru o perioadă nedezvăluită de timp. Utilizatorii sancţionaţi pot cumpăra în continuare aplicaţii, însă descărcarea acestora le anulează în mod automat dreptul de a cere restituirea banilor, spre deosebire de restul utilizatorilor, care le pot descărca şi folosi timp de 14 zile. Apple nu a dezvăluit nici un detaliu suplimentar despre numărul de achiziţii anulate care declanşează această restricţie şi nici durata sancţiunii.

Singurii utilizatori de bună credinţă care vor fi nemulţumiţi de această măsură sunt cei cărora le place să testeze un număr mare de produse software, cum ar fi de pildă autorul acestor rânduri, sistemul Apple nefiind în mod evident unul de tip Trial, ci doar o măsură de protecţie a consumatorului pentru cazurile în care produsul este de slabă calitate sau nu corespunde pretenţiilor. Din acest motiv, inspectarea notei şi a comentariilor aferente unei aplicaţii înainte de apăsarea butonului Buy este în continuare călduros recomandată.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News