Utilizatorii de Mac-uri, vizaţi de un atac ransomware pentru prima dată

07.03.2016
Utilizatorii de Mac-uri, vizaţi de un atac ransomware pentru prima dată

Firma de securitate informatică Palo Alto Networks a anunţat în acest weekend că a descoperit o aplicaţie ransomware împachetată într-un program popular pentru computerele Mac produse de Apple. Se crede că este pentru prima dată când un astfel de software periculos a fost dezvoltat special pentru sistemul de operare OS X.

Aplicaţia ransomware, numită KeRanger, a fost descoperită în kit-ul de instalare al Transmission, un client popular BitTorrent, open-source, pentru Mac.

Odată ajuns pe computer, KeRanger criptează anumite tipuri de fişiere, printre care: documente, imagini, baze de date, arhive de e-mail, fişiere audio şi video.

Pentru a putea debloca fişierele, utilizatorilor li se cere o recompensă de aproximativ 410 dolari.

Între timp, dezvoltatorii Transmission au eliminat KeRanger din program, însă se estimează că mulţi utilizatori de Mac-uri, care au descărcat versiunea 2.90 a programului de pe site-ul oficial pe 4 şi 5 martie, au fost afectaţi de atac. Totodată, Apple a actualizat motorul antivirus XProtect pentru a elimina KeRanger. 

Nu se ştie deocamdată cum au reuşit atacatorii să infecteze kit-ul Transmission , dar se speculează că site-ul programului a fost compromis. 

Alături de viruşii bancari şi viruşii pentru sistemul de operare mobil Android, aplicaţiile de tip ransomware fac parte din top trei cele mai populare ameninţări informatice ale momentului. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Recomandare video