uTorrent, marcat ca program ˝dăunător˝ şi blocat de principalele servicii antivirus, respectiv Google

uTorrent, marcat ca program ˝dăunător˝ şi blocat de principalele servicii antivirus, respectiv Google

uTorrent, în prezent cel mai popular client BitTorrent folosit pentru milioane de download-uri în fiecare lună, a intrat în atenţia mai multor companii de securitate pentru bagajul său de componente adware propuse spre instalare utilizatorilor neavizaţi, fiind etichetat ca aplicaţie  ˝dăunătoare˝ şi blocat de programele antivirus. În paralel, Google a trecut la blocarea mai multor pagini de pe website-ul uTorrent, avertizând utilizatorii Chrome despre riscul de a fi păcăliţi în a instala programe nedorite.

Principala sursă de venit pentru BitTorrent Inc, compania aflată în spatele protocolului de comunicaţie BitTorrent, uTorrent generează majoritatea profitului prin afişarea de reclame şi instalarea de componente software adiţionale pe PC-urile utilizatorilor. Problema este dată tocmai de aceste componente opţionale care trec neobservate cu uşurinţă în timpul procesului de instalare, fiind descrise utilizatorilor mai puţin informaţi drept aplicaţii folositoare şi chiar benefice pentru siguranţa PC-ului. În schimb, aceştia se aleg cu reclame suplimentare inserate în web browser şi risc crescut de infectare cu alte forme de malware.

Intrat pe lista neagră a 6 produse antivirus, clientul uTorrent este etichetat cu descrierea Trojan.Win32.Generic!BT şi bundle software din categoria OpenCandy cu risc crescut de securitate, fiind blocat încă de la instalare.

uTorrent, marcat ca program ˝dăunător˝ şi blocat de principalele programe antivirus, respectiv Google

În plus, pagina de pe website-ul uTorrent unde este oferită spre download cea mai recentă versiune a aplicaţiei este blocată în web browser-ul Chrome cu un mesaj de avertizare, informând despre practicile companiei mai sus menţionate. Acelaşi mesaj de avertizare afişat sporadic pe website-ul uTorrent poate fi întâlnit şi pe numeroase site-uri de torrenţi, împiedicând milioane de utilizatori BitTorrent să descarce fişierele dorite.

Potrivit declaraţiilor oferite de un reprezentant al companiei, mesajele de avertizare tot mai numeroase întâlnite de utilizatorii Chrome şi ai altor web browsere care folosesc serviciul Google Safe Browsing sunt rezultatul eforturilor crescute pentru blocarea programelor care fac ˝modificări neaşteptate˝ PC-urilor pe care sunt instalate.

Trebuie spus că avertismentele privind uTorrent vizează doar bagajul software format din aplicaţii potenţial dăunătoare, propuse utilizatorilor în timpul procesului de instalare. În prezent nu există suspiciuni că aplicaţia uTorrent ar fi dăunătoare. Momentan, reprezentanţii BitTorrent nu au oferit o declaraţie oficială referitor la problemele semnalate utilizatorilor uTorrent.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult