Vechile variante de Android vor rămâne vulnerabile la atacuri

Vechile variante de Android vor rămâne vulnerabile la atacuri

Google a încetat să dezvolte actualizări pentru compoenenta Android WebView din variantele mai vechi ale sistemului său de operare mobil. Problema este că există în continuare destule breşe în securitatea acesteia care poate compromite intimitatea şi securitatea datelor utilizatorilor. Mai grav este faptul că aproape jumătate din toate dispozitivele bazate pe Android din prezent sunt vulnerabile, iar accesul la datele personale poate fi dobândit prin intermediul oricărei aplicaţii cu acces la browser.

Variantele afectate ale sistemului de operare sunt toate de dinainte de Android KitKat, deci orice dispozitiv cu Android 4.3 sau mai vechi poate fi atacat în acest fel. Întrucât încă există smartphone-uri şi tablete care se lansează cu această versiune chiar şi în aztăzi, această problemă ar putea exista pentru o perioadă destulă lungă, conform inginerului Tod Beardley de la firma de securitate Rapid 7. Orice încercare de a raporta această problemă este ignorată de către Google, însă compania este deschisă la adoptarea unei rezolvări, în cazul în care soluţia este oferită direct de către cel care înaintează plângerea.

Din fericire însă, noile variante de Android, începând cu 4.4, rulează un nou WebView, care nu este vulnerabil acestor atacuri. De asemenea, suportul pentru acest WebView nu va dispărea foarte curând, întrucât compania a integrat această componentă în Google Play Services. Acest lucru înseamnă că indiferent cât timp trece de la lansarea unui sistem de operare, acesta va putea primi actualizări pentru astfel de componente odată cu noile variante ale serviciului.

Cert este că în timp, odată cu dispariţia dispozitivelor mai vechi de pe piaţă, această problemă se va rezolva de la sine. Din păcate, până când acest lucru va deveni realitate, cei care încă folosesc astfel de smartphone-uri sau tablete nu sunt protejaţi de posibile atacuri.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult