Vodafone la Mondiale, aplicaţie de smartphone pentru Campionatul Mondial de fotbal

Vodafone la Mondiale, aplicaţie de smartphone pentru Campionatul Mondial de fotbal

Exact în ziua în care a debutat Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia, Vodafone le-a făcut o surpriză utilizatorilor de smartphone şi a lansat o aplicaţie dedicată acestui eveniment, denumită Vodafone la Mondiale.

Aplicaţia este compusă din cinci tab-uri: Statistici, Ştiri, Avancronică, Program şi Clasament.

Statistici

Prima şi cea mai complexă secţiune este Statistici. Aceasta oferă informaţii pe două nivele. Primul ecran informează utilizatorul despre următoarele meciuri, ultimele meciuri disputate, clasamentul grupei din care se joacă meciuri în ziua respectivă şi, mai puţin important, lista stadioanelor pe care se desfăşoară meciurile. De aici, se poate ajunge într-un al doilea ecran (statistici legate de un meci, pagina unei echipe sau a unui jucator). Dacă dai tap pe o echipă ajungi într-un ecran unde ai informaţii despre acea echipă: jucători, antrenori şi un scurt istoric.

Tot din primul ecran al acestei secţiuni poţi accesa pagina unui meci. Aici ai la dispozitie o serie de informaţii despre cele două echipe care se întâlnesc precum ultimele performanţe la campionatele modiale, ultimele meciuri directe, golgeterii echipelor, câteva statistici de la campionatul actual (goluri, cartonaşe. posesie) şi, în ultimul rând, forma echipelor rezultată din ultimele meciuri disputate. În fine, un al treilea ecran în care poţi ajunge, dacă dai tap pe numele unui jucător, este pagina cu informaţii despre jucători. Post, înălţime, greutate şi echipa de club sunt doar câteva informaţii disponibile aici.

Secţiunea statistici, cu toate ecranele sale, este efectata de câteva probleme de funcţionare. De exemplu, nu oricune apare numele unei echipe poţi da tap pentru a accesa ecranul cu informaţii despre echipa respectivă. Lipseşte link-ul. De asemenea, nu întotdeauna este înregistrat tap-ul pe care-l dai. Uneori trebuie să apeşi de două ori, dar asta este o problemă care afectează întreaga aplicaţie şi vine din modul de construţie al acesteia la care voi reveni la finalul articolului. De asemenea, sunt secţiuni care nu merg, probabil din lipsa informaţiilor. Am remarcat acest lucru la secţiunea Cariera din pagina de prezentare a unui fotbalist.

Ştiri, Avancronică, Program şi Clasament

Secţiunea de ştiri nu are nevoie de explicaţii suplimentare. De menţionat doar faptul că, în ziua începerii campionatului, existau numai 4 ştri.

Pentru un motiv care îmi scapă, sau un eventual bug, rubrica Avancronică afişează aceleaşi informaţii ca secţiunea Statistici.

Secţiunea Program include exact informaţiile la care te aştepţi: programul de desfăşurare a meciurilor cu ora şi oraşul în care se dispută.

Clasament este o secţiune goală la ora începerii campionatului şi oarecum redundantă. Ar fi putut fi contopită cu secţiunea Program, unde să fie afişate inclusiv rezultatele meciurilor listate.

Aşadar avem una dintre puţinele aplicaţii româneşti dedicate Campionatului Mondial de fotbal. Şi este de apreciat cantitatea destul de mare de informaţii oferite (are chiar şi poze pentru jucători!) dar nu şi modul de realizare al aplicaţiei.

În primul rând, mă aşteptam la o aplicaţie propriu-zisă de smartphone, nu la un container HTML care să încarce informaţiile dintr-o pagină web. Această abordare este cauza unora dintre problemele pe care le-am enumerat mai sus dar şi pentru faptul că fiecare secţiune pe care încerci să o accesezi are nevoie de timpi de încărcare. Din aceeaşi cauză te vei trezi că funcţia back din Android nu funcţionează mereu în această aplicaţie sau te trezeşti în alt ecran decât cel anterior. Aş fi preferat o aplicaţie în adevăratul sens al cuvântului, după modelul Forza Soccer, care să-şi dea refresh când o deschizi şi apoi totul să meargă instant.

În al doilea rând, seţiunile nu sunt foarte bine gândite. Conţin informaţii suprapuse, unele sunt redundante şi creaza confuzie. În fine, poate prea subiectiv, lipseşte elementul de timp real. Nu este o aplicaţie de live score, aşa cum te-ai putea aştepta.

Una peste alta, Vodafone la Mondiale poate fi o aplicaţie utilă vorbitorului de limba română, dar nu văd un motiv pentru care aş putea să o folosesc în pofida altor aplicaţii similare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News