Weave, o extensie pentru Firefox pe care o vei adora

30.06.2008
Weave, o extensie pentru Firefox pe care o vei adora

Scriam în urmă cu ceva timp despre Google Browser Sync, o extensie care sincronizează setările din Firefox pe mai multe calculatoare pe care este instalat browser-ul celor de la Mozilla. Problema e că Google a renunţat să mai lucreze la extensie şi a lăsat codul opensource, pe mâna oricui doreşte să ducă mai departe proiectul. Prin urmare, aceasta nu este compatibilă cu Firefox 3.

Soluţia salvatoare vine chiar de la Mozilla, care, ironic sau nu, au ajuns să creeze extensii pentru propriul browser. Se numeşte Weave şi realizează, în principiu, aceleaşi funcţii ca şi Google Browser Sync.

De ce ai folosi Weave

Ţinând cont că Weave îţi salvează pe serverele Mozilla lista de bookmark-uri, site-urile vizitate, cookie-urile şi alte informaţii, folosind această extensie ai două mari avantaje.

1. Ai tot timpul backup la setările din Firefox. Dacă ţi-ai reinstalat sistemul de curând şi ai uitat (sau n-ai ştiut cum) să-ţi faci backup la setările din Firefox, restaurarea configurării se simplifică foarte mult. După ce instalezi Firefox şi această extensie, nu tebuie decât să intri în cont şi toate setările pe care le-ai avut vor reveni ca prin minune.

2. Ai aceleaşi setări pe mai multe calculatoare. Să zicem că foloseşti Firefox atât acasă, cât şi la birou. Dacă instalezi Weave în Firefox pe ambele calculatoare şi foloseşti aceleaşi date de logare (practic acelaşi cont) vei avea setări identice atât la birou cât şi acasă.

Instalare

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să intri pe pagina oficială a extensiei şi să-ţi creezi un cont. Introduci adresa de mail, parola şi codul de verificare. Apoi dai click pe link-ul de confirmare din mail-ul pe care îl vei primi aproape instantaneu. Astfel vei ajunge pe pagina de pe care trebuie să instalezi extensia. Link-ul Install Now este cel care te interesează. Nu uita să dai restart la Firefox.

Dacă se întâmplă să nu-ţi meargă link-ul furnizat de Mozilla (mie mi s-a întâmplat) pentru instalarea download-ului încearcă-l pe acesta ca alternativă.

Configurare

După restartarea browser-ului, în fereastra de opţiuni din Firefox apărea o nouă secţiune numită Weave. Aici vei realiza configurarea extensiei. În primul rând trebuie să te loghezi cu user-ul şi parola pe care le-ai folosit la crearea contului.

Mozilla Weave

Pentru asta apeşi butonul Sign In din tab-ul Account şi urmezi cei 5 paşi ai wizard-ului care se deschide. Abia la pasul 3 are loc logarea propriu-zisă. În afară de scrierea user-ului şi a parolei, tot aici va trebui să-ţi alegi un cod (cuvânt de verificare). Atenţie însă, dacă vei uita cuvântul de verificare, poţi să-ţi iei adio de la cont pentru că, deocamdată,Weave nu poate recupera codurile pierdute.

După ce scrii corect user-ul şi parola, plus codul ales, apeşi butonul Verify Account. Abia după aceea vei putea trece la pasul următor. În pasul 4 trebuie să apeşi butonul Perform Initial Transfer şi să aştepţi până când configuraţia ta este copiată pe server-ul Mozilla. Pasul 5 este doar de formă.

Mozilla Weave

Syncronizare

Al doilea tab din secţiunea Weave pe care o afişează acum Firefox la Options îţi permite să alegi ce informaţii vor fi syncronizate, copiate pe server-ul Mozilla. Poţi să alegi una sau mai multe din următoarele tipuri de date: bookmark-uri, history, cookie-uri, parole salvate, date completate în formulare online.

Mozilla Weave

Syncronizarea poate fi realizată complet automat dacă bifezi opţiunea de conectare automată la pornirea browser-ului şi dacă ai salvat user-ul şi parola folosite pentru logare. În schimb, dacă vrei ca syncronizarea să se facă doar la comanda ta poţi folosi cu încredere butonul Sync Now.

Nu trebuie scăpat din vedere faptul că Weave este încă o extensie experimentală şi conform celor de la Mozilla, o foloseşti pe propriul tău risc. Însă eu o folosesc deja de ceva timp şi nu am avut până acum nicio problemă cu ea. Nici nu-mi blochează browser-ul şi nici nu mi şterge accidental setările.

 
 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News