Web browserul care îţi permite să câştigi bani navigând pe internet

21.01.2016

Dezvoltat de Brendan Eich, fostul CEO Mozilla, Brave este un web browser bazat pe motorul de randare Chromium, prevăzut cu funcţie adblock integrată şi setat pentru a bloca automat toate reclamele din paginile vizitate – totul în numele protejării intimităţii şi creşterea performanţelor.

Propus sub pretextul că integrarea funcţiilor adblock direct în browser garantează obţinerea unor performanţe mai bune decât putem obţine cu un plugin separat, Brave intră în concurenţă directă cu Adblock Browser, un alt browser cu funţie adblock integrată lansat în urmă cu ceva timp de creatorii celebrului plugin Adblock Plus. Însă lucrurile sunt ceva mai complicate decât atât, Brave operând după o reţetă dubioasă folosită cu succes de aplicaţii adware şi malware: opreşti afişarea reclamelor legitime folosite de website-urile vizitate de utilizatori şi foloseşti spaţiile rămase goale pentru a servi propriile tale reclame, obţinând profit pe această cale.

Trecând cu vederea faptul că motivul principal pentru folosirea programelor ablock – îndepărtarea reclamelor din paginile web – s-a pierdut undeva pe drum, Brave îndulceşte oferta propunând împărţirea mai mult sau mai puţin echitabilă a veniturilor generate. Astfel, proprietarii website-urilor vizitate ar urma să primească 55% din venituri, dezvoltatorul Brave şi partenerii responsabili cu furnizarea reclamelor oprind câte 15% fiecare. Diferenţa de 10-15% din veniturile generate revine utilizatorilor, care astfel sunt plătiţi pentru timpul petrecut navigând pe internet.

Web browser-ul care înlocuieşte reclamele din pagini cu altele noi şi te plăteşte pentru fiecare afişare

Potrivit iniţiatorului Brendan Eich, acest model de business este o alternativă mai bună şi eficientă la sistemul tradiţional, care în loc să bombardeze utilizatorii cu reclame agasante îi recompensează pentru a le tolera şi accepta, la final toată lumea având de câştigat.

Pentru început, reclamele servite în web browser sunt alese pe baza istoricului de navigare, însă utilizatorii pot schimba sau elimina aceste tag-uri, dacă doresc.

Aflat deocamdată la stadiu incipient, web browserul Brave va fi disponibil în versiuni pentru sisteme Mac/PC, respectiv dispozitive cu Android/iOS, spre jumătatea acestui an. Însă rămâne de văzut dacă modelul său de business va fi sau nu acceptat la scară largă, dată fiind actuala tendinţă a administratorilor web spre limitarea funcţionalităţii pentru vizitatorii care folosesc programe AdBlock. La final, problema ar putea fi tranşată de nevoia stringentă pentru promovare a website-urilor cu bugetul deja strâmtorat, ai căror administratori vor trebui să aleagă între lupta până la epuizare cu cei care folosesc programe Adblock şi tolerarea acestora în schimbul obţinerii unei surse de venit suplimentară.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult