Windows 10 ar putea să blocheze folosirea altor sisteme de operare în mod dual-boot

23.03.2015
Windows 10 ar putea să blocheze folosirea altor sisteme de operare în mod dual-boot

După ce mai întâi a anunţat că va tolera folosirea versiunilor Windows 10 piratate, în speranţa unei creşteri rapide a cotei de piaţă şi convingerea utilizatorilor la achiziţionarea ulterioară a unei licenţe, Microsoft pare să ia măsuri în direcţia blocării accesului pentru alte sisteme de operare care ar putea fi instalate în paralel pe dispozitivele cu sistem Windows 10.

Potrivit informaţiilor furnizate partenerilor OEM din China, începând cu Windows 10 Microsoft nu va mai impune producătorilor de dispozitive să includă opţiune pentru dezactivarea suportului Secure Boot. Gândită ca barieră de securitate suplimentară menită să prevină rularea de componente malware la pornirea sistemului de operare, funcţionalitatea Secure Boot presupune furnizarea unui certificat de securitate înaintea autorizării procesului de boot. În principiu o idee bună, funcţia Secure Boot devine însă un obstacol de netrecut dacă încercăm instalarea unui alt sistem de operare decât cel autorizat de producătorul dispozitivului, spre exemplu Linux.

Windows 10 ar putea să blocheze folosirea altor sisteme de operare în mod dual-boot

Pentru Windows 8, aplicarea unui abţibild ˝Designed for Windows 8˝ pe carcasa dispozitivului, semnalând certificarea acestuia pentru respectiva versiune de Windows, era o cerinţă obligatorie de respectat. La fel de obligatorie era şi includerea unei opţiuni pentru dezactivarea funcţiei Secure Boot, menită să liniştească temerile utilizatorilor îngrijoraţi că ar putea rămâne blocaţi cu Windows 8.

Chiar dacă nu implică în mod explicit interzicerea folosirii dispozitivelor certificate pentru Windows 10 cu alte sisteme de operare, plasarea deciziei finale privind dezactivarea funcţiei Secure Boot în seama producătorilor OEM probabil va lucra în interesul companiei din Redmond. Deşi opţională pentru sisteme desktop, excluderea opţiunii pentru dezactivarea funcţiei Secure Boot este calea logică de urmat pentru producătorii OEM de PC-uri, motivaţi să reducă pe cât posibil costurile legate de soluţionarea cererilor de garanţie şi să păstreze relaţii cât mai bune cu Microsoft.

În ce priveşte gama dispozitivelor mobile, Microsoft impune activarea obligatorie a funcţiei Secure Boot pentru acordarea certificării Windows 10, excluzând astfel orice posibilitate pentru instalarea ulterioară a altui sistem de operare decât cel autorizat de producător.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult