Windows 10 include protecție anti-ransomware. Iată cum poate fi activată

22.06.2021
Windows 10 include protecție anti-ransomware. Iată cum poate fi activată
Foto: Shutterstock

Atacurile de tip ransomware sunt un coșmar pentru multe companii, organizații și utilizatori individuali. Pierderile anuale cauzate de acestea se ridică la miliarde de dolari.

Ransomware-ul este un tip de program malware care blochează computerele victimelor sau le criptează datele, solicitând plata unei răscumpărări pentru a reda controlul asupra dispozitivului sau fişierelor afectate.

Din fericire, Windows 10 include protecție împotriva acestei amenințări, dar aceasta nu este activată implicit.

Pentru a o activa, utilizatorii trebuie să deschidă aplicația Windows Security. Acolo trebuie să selecteze „Virus & threat protection”.

În partea de jos a paginii respective se găsește secțiunea „Ransomware protection”.

Utilizatorii trebuie să selecteze Manage ransomware protection, iar apoi să bifeze „On” la „Controlled folder acces”.

După ce a fost activată protecția, sistemul de operare va bloca aplicațiile suspecte care vor încerca să modifice cele mai importante date – precum imaginile, clipurile video sau documentele – din computer.

În secțiunea „Protected folders” utilizatorii pot vedea ce directoare sunt protejate automat. Printre acestea se numără Music, Pictures și Videos de pe partiția (C:). Alte directoare, situate pe alte partiții, pot fi adăugate manual.

Compania de securitate informatică Kaspersky estimează că în 2021 o firmă va fi vizată la fiecare 11 secunde de un asemenea atac, iar pierderile cauzate de ransomware în mediul de business se vor ridica la 20 de miliarde de dolari.

CITEȘTE ȘI:

RANSOMWARE: Ce este această ameninţare informatică, cum te fereşti de ea şi cum se propagă programele dăunătoare de acest fel

Documentația necesară reparațiilor Apple, divulgată într-un atac cu ransomware

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult