Windows 10 va avea suport nativ pentru sisteme de autentificare biometrică

Windows 10 va avea suport nativ pentru sisteme de autentificare biometrică

Clasicul sistem de autentificare cu parole, greu de memorat dar uşor de interceptat pentru un atacator bine motivat, are toate şansele să fie înlocuit cu o alternativă mai sigură în următoarea versiune de Windows. Mai precis, Microsoft a anunţat că Windows 10 va suporta următoarea versiune a specificaţiilor Fast Identification Online (FIDO), oferind fundamentele necesare pentru standardizarea sistemelor de autentificare biometrică. Astfel, producătorii de dispozitive vor putea integra mai uşor sisteme de autentificare biometrică, oferind un nivel de securitate suplimentar pentru PC-urile şi telefoanele cu sistem de operare Windows.

Windows 10 va avea suport nativ pentru sisteme de autentificare biometrică

Spre deosebire de actualele sisteme de autentificare cu amprentă, FIDO  este conceput pentru a înlocui complet parolele, apelând la metode mai rapide şi localizate de autentificare. Într-o postare făcută pe blog-ul companiei, Dustin Ingalls – specialist Microsoft în sisteme de autentificare biometrică – anunţă că implementarea sistemului FIDO în Windows 10 se află pe lista scurtă a priorităţilor.

Dezvoltat ca şi standard deschis, FIDO beneficiază deja de suportul unora dintre cele mai mari companii din industrie: Microsoft, Google, PayPal şi Bank of America. Sistemul este proiectat pentru a proteja datele de autentificare biometrică prim metoda Zero-knowledge proof, amprentele digitale fiind păstrate în memoria locală, fără posibilitatea de a fi expuse factorilor externi. Disponibil în versiunea 1.0 începând cu luna ianuarie 2015, FIDO beneficiază deja de suport hardware, sub forma unui dispozitiv care permite autentificarea în conturile Google. În schimb, Windows 10 va trece direct la versiunea 2.0, dezvoltată sub îndrumarea Microsoft.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult