Windows 10 va folosi tehnologii peer-to-peer pentru actualizările de sistem sau aplicaţii

Windows 10 va folosi tehnologii peer-to-peer pentru actualizările de sistem sau aplicaţii

Tehnologiile de transfer peer-to-peer, şi în special protocolul BitTorrent, sunt asociate cel mai adesea cu pirateria deşi acestea sunt folosite şi de produse sau servicii celebre precum World of Warcraft, Miro sau Amazon S3. Pe lista companiilor care au ales tehnologiile peer-to-peer va figura din vară şi Microsoft, compania urmând să ofere actualizările pentru Windows 10 şi pentru aplicaţiile din Windows Store şi pe această cale.

Noua facilitate a fost descoperită în cadrul versiunii neoficiale de test 10036 a viitorului Windows 10. Conform informaţiilor oferite de noul meniu, actualizările pentru sistemul de operare şi pentru aplicaţiile Modern UI vor putea fi transferate nu doar direct de pe serverele Microsoft care găzduiesc Windows Update şi Windows Store, ci şi pe alte PC-uri aflate online care au descărcate deja aceste date.

Windows 10 Build 10036 oferă o opţiune activarea acestei noi metode de actualizare şi permite utilizarea tuturor surselor disponibile online sau limitarea la cele existente în reţeaua locală. Acest ultim caz este probabil cel mai interesant pentru cei care au mai multe calculatoare, primul PC care instalează actualizările devenind practic un server Windows Server Update Services ad-hoc pentru celelalte sisteme din reţea şi permiţând transferul la rate de 1 Gbps sau mai mari.

Acum doi ani, Microsoft a achiziţionat compania Pando Networks şi tehnologia sa de transfer peer-to-peer. Bazându-se pe codul-sursă BitTorrent, inginerii Pando au construit o infrastructură hibridă care îmbină modul descentralizat de transfer peer-to –peer cu o reţea de servere centralizate pentru control, securizare şi analiză, iar Windows 10 se pare că va pune la treabă tehnologia preluată de către Microsoft. Deoarece acest mod de transfer poate fi activate după dorinţe sau necesităţi, acesta nu va intra în conflict nici nu politicile de securitate enterprise, administratorii având la dispoziţie şi vechile metode de transfer direct din Windows Update sau Windows Store.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News