Windows 11 pierde din utilizatori, în timp ce cota de piață a Windows 10 crește

02.05.2024
Windows 11 pierde din utilizatori, în timp ce cota de piață a Windows 10 crește

StatCounter a raportat o nouă scădere a cotei de piață pentru Windows 11 în peisajul sistemelor de operare Windows pentru PC. Cea mai recentă ediție a sistemului de operare dezvoltat de Microsoft a scăzut, de la o cotă de piață maximă de 28,16% (înregistrată în luna februarie a acestui an), la numai 25,65% din piață în luna aprilie 2024.

Unde au dispărut cele aproape 3 puncte procentuale pierdute de Windows 11 în aceste luni? Un posibil răspuns este că o parte dintre utilizatori s-au întors la Windows 10, un sistem de operare ce, în curând, va împlini 9 ani și care, surprinzător, păstrează poziția dominantă, cu o cotă de piață care a crescut din nou peste 70%.

Popularitatea relativ scăzută a lui Windows 11 ar trebui sa ridice semne de întrebare pentru Microsoft, fiind pentru prima oară când un sistem de operare aflat în plin ciclu de viață pierde atât de mulți utilizatori. Până și Windows 8 sau 8.1, versiuni deloc populare ale sistemului de operare Windows, au început să piardă din bazele de utilizatori abia după ce succesorul acestora și-a făcut apariția pe piață.

Deși nu prezintă mereu cele mai exacte măsurători, StatCounter monitorizează totuși peste 1 miliard de dispozitive, iar o scădere de aproape 3% dintr-un asemenea total ar trebui să devină îngrijorătoare pentru Microsoft.

Probabil că utilizatorii nu văd vreun avantaj concret în upgrade-ul de la Windows 10 la Windows 11, preferând să rămână cu versiunea cu care sunt obișnuiți și care funcționează stabil. Pe lângă faptul că Windows 11 are pretenții hardware mai ridicate, nici nu oferă vreo funcție exclusivă care să determine marea masă de utilizatori să facă acest upgrade. Este posibil ca lucrurile să se schimbe odată cu implementarea funcțiilor AI în Windows 11, însă acestea s-ar putea să necesite și componente hardware noi pentru a funcționa adecvat.

În schimb, Windows 7, sistem de operare complet abandonat de Microsoft și de majoritatea dezvoltatorilor de jocuri și aplicații la începutul anului trecut, refuză să moară și înregistrează în continuare o cotă de piață de 3% din totalul PC-urilor echipate cu Windows.

Iată cum arată piața PC-urilor echipate cu OS Windows la finele lunii aprilie 2024, conform StatCounter:

  • Windows 10: 70,03%
  • Windows 11: 25,65%
  • Windows 7: 3%
  • Windows 8.1: 0,53%
  • Windows 8: 0,36%

Sursa: Neowin.net

Urmărește Go4IT.ro pe Google News