Windows 11 primește îmbunătățiri în Taskbar și Start Menu

02.12.2021
Windows 11 primește îmbunătățiri în Taskbar și Start Menu

Comparat celui din Windows 10, noul Start Menu și Taskbar din Windows 11 a trecut la un design minimalist, pierzând însă cam mult din funcționalitatea pe care Microsoft încearcă acum să o restabilească.

Spre exemplu, noul Taskbar din Windows 11  nu are un meniu dedicat pentru comanda clik-dreapta, direcționând în schimb utilizatorii în tab-ul cu setări relevante din cadrul meniului Settings. Surpriza cu adevărat neplăcută e că nici aici nu găsești mare lucru, opțiuni precum comutarea la un mini-Taskbar cu înălțime redusă sau posibilitatea de a alege un folder oarecare ca și meniu pop-up fiind de negăsit. Nici noul Start Menu nu este cu mult mai îmbietor, meniul transparent fiind înlocuit cu un fundal opac, pe care scurtăturile aplicațiilor sunt reprezentate cu icon-uri statice, în stilul Windows 7. Iar lista de aplicații nu mai este afișată în mod implicit, ci doar la activarea butonului All Apps, poziționat în colțul dreapta-sus.

Chiar dacă nu la fel de dramatică precum tranziția de la experiența Start Menu din Windows 7 la Ecranul de Start din Windows 8, remodelarea Start Menu conform unui stil de design ultra-minimalist reprezintă doar un nou episod în care Microsoft pivotează dintr-o extremă în alta fără un motiv sau justificare concretă, rămânând ca problema să fie corectată în timp.

 

Criticat de mulți dintre cei aproximativ 6% dintre utilizatorii Windows care au migrat deja la Windows 11 profitând de oferta Microsoft pentru upgrade gratuit de la Windows 10, noua experiență Start Menu/Taskbar este pe cale să primească deja îmbunătățiri, următoarea revizie a sistemului de operare reintroducând funcții banale, precum posibilitatea de a trage un fișier peste aplicația activă în Taskbar, spre a fi deschis/editat cu aceasta. O altă opțiune pe care posesorii de configurații multi-monitor i-au simțit lipsa, este afișarea datei și orei pe taskbar-ul, pentru fiecare monitor conectat.

Începând cu Windows 11 Build 22509 (disponibil pentru testare prin grupul Windows Insiders), Start Menu afișează mai multe recomandări de aplicații, folosind mai eficient spațiu liber.

Alte îmbunătățiri sunt aduse meniului Settings, Microsoft continuând efortul pentru migrarea setărilor rămase în vechiul Control Panel: Am mutat setările avansate de partajare (cum ar fi descoperirea rețelei, partajarea fișierelor și imprimantelor și partajarea folderelor publice) într-o nouă pagină din aplicația Setări, sub Setări avansate de rețea”, explică Amanda Langowski, șefa programului Microsoft Windows Insider.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult