Windows 7 și 8, pe ultima sută de metri. Data oficială la care suportul software se termină

13.12.2022
Windows 7 și 8, pe ultima sută de metri. Data oficială la care suportul software se termină
Foto: Profimedia Images

Windows 7 și Windows 8 au intrat pe ultima sută de metri a existenței lor. Sigur, nu va veni nimeni să îți dezinstaleze sistemul de operare de pe PC, sau să îți facă upgrade la Windows 10 sau 11, însă suportul software oficial din partea Microsoft, care ține aceste sisteme încă în siguranță, va fi oprit. Odată cu actualizările de securitate, va dispărea și suportul pentru browser-ul Microsoft Edge pentru aceste platforme, ceea ce înseamnă că navigarea pe internet nu va mai fi sigură din mai multe puncte de vedere.

Odată cu actualizările de securitate, și Microsoft Edge încheie suportul pentru Windows 7 și 8

Pe data de 10 ianuarie 2023, Microsoft va opri complet suportul pentru sistemele de operare Windows 7, 8 și 8.1. Acestea au fost deja scoase de pe lista sistemelor cu suport oficial în urmă cu câțiva ani, însă a existat așa-numita perioadă „Extended Security Update”, dedicată în special companiilor care doreau să plătească pentru a prelungi perioada în care sistemele vechi de operare rămâneau utilizabile și sigure. Chiar și utilizatorii de rând puteau beneficia de pe urma acestor update-uri prin diverse metode de a forța sistemul să le livreze, însă de pe 10 ianuarie, Microsoft nu va mai dezvolta noi actualizări.

Astfel, orice vulnerabilitate nouă descoperită în Windows 7, 8 sau 8.1, va putea fi exploatată de către oricine. Mai grav este faptul că Microsoft va opri pe 12 ianuarie și suportul pentru WebView 2, adică interfața web care apare în Windows atunci când deschizi o pagină de internet care nu apare în browser-ul setat ca implicit. Edge și WebView2 vor rămâne începând cu această dată la versiunea 109, ceea ce înseamnă că nici măcar navigarea pe internet nu va mai fi sigură, orice tip de vulnerabilitate descoperită în acest browser putând fi de asemenea exploatată.

Alternativa pentru cei care folosesc vechile sisteme de operare ar fi software de protecție, precum antivirus și firewall, cât și utilizarea altor browser-e care oferă încă suport pentru vechile platforme. Totuși, Edge și Chrome, cele mai populare din piață, nu vor mai fi sigure. Și Google a anunțat anterior că versiunea Chrome 109 va fi ultima compatibilă cu Windows 7.

Microsoft recomandă utilizatorii să treacă măcar la Windows 10 și cere dezvoltatorilor să oprească suportul software pentru aceste versiuni de Windows. Astfel ar încuraja trecerea la versiuni mai sigure ale sistemului de operare.

sursa: Microsoft

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult