Windows 8, lăsat fără versiune retail în magazine?

Autor: Aurelian Mihai 13.07.2012
Windows 8, lăsat fără versiune retail în magazine?

Dacă dăm crezare ultimelor zvonuri, Microsoft plănuieşte să lanseze Windows 8 fără versiune retail, oferind doar licenţe OEM pentru integratori de sisteme şi planul de upgrade pentru deţinătorii versiunilor mai vechi de Windows. Informaţiile au fost dezvăluite de Paul Thurrott şi Jo Foley – ambii fiind redactori cu reputaţie în domeniul produselor software Microsoft.

În trecut, utilizatorii care doreau să achiziţioneze o licenţă pentru sistemul de operare Windows aveau de ales fie între versiunea retail, împachetată elegant într-o cutie de carton şi oferită la un preţ destul de piperat, dar cu mai multă libertate în privinţa termenilor de licenţiere, sau ediţia OEM, mai ieftină, dar cu licenţă netransferabilă de la un PC la altul. Altfel spus, o licenţă Windows 7 cumpărată în versiune OEM este destinată folosirii cu un PC nou şi nu poate fi transferată în cazul unui schimbării acestuia. La capitolul beneficii, cumpărătorii unei licenţe Windows 7 în versiune retail beneficiază de suport tehnic prin telefon şi email timp de 90 zile. Nu şi cei care au achiziţionat o licenţă OEM.

Windows 8, lansat fără versiune retail în magazine?

Între timp, un purtător de cuvânt al Microsoft a confirmat existenţa unei versiuni OEM System Builder, recomandând achiziţionarea acesteia tuturor utilizatorilor de sisteme Mac dornici să instaleze Windows 8.

Rămâne de văzut dacă în afara unor preţuri similare actualelor versiuni OEM de Windows 7, Microsoft va păstra neschimbate şi condiţiile de licenţiere, asociind fiecare licenţă OEM pentru Windows 8 unui singur PC (cel pe care a fost instalat prima dată).

Tags: