Windows 8.1 în creştere, Windows XP începe să piardă teren

02.12.2014
Windows 8.1 în creştere, Windows XP începe să piardă teren

Conform statisticilor Net Marketshare, Windows 8.1 este într-o continuă creştere, în timp ce bătrânul Windows XP începe să piardă utilizatori într-un ritm alert. Se pare că luna noiembrie a fost benefică pentru adopţia sistemelor de operare de la Microsoft, aceastea fiind predominant în creştere.

Într-o singură lună, Windows 8.1 a crescut de la 10,92% din numărul total de utilizatori de PC-uri conectate la internet la 12,10 procente. Această creştere este sinonimă cu faptul că în luna noiembrie se încasează în general cele mai mari vânzări pe piaţa de electronice, iar multe dintre sistemele PC desktop şi mobile sunt livrate acum cu Windows 8.1 în pachet. Din păcate pentru Microsoft însă, acest sistem de operare nu este nici pe departe cel mai popular şi nici nu reuşeşte să depăşească vechiul XP.

Că tot veni vorba despre Windows XP, acesta a înregistrat o pierdere majoră de utilizatori. Dacă în octombrie 17,18% dintre utilizatorii de internet erau pe vechiul sistem de operare, în noiembrie procentul a scăzut la 13,57, iar acesta nu pare să revină vreodată într-o direcţie ascendentă. Net Marketshare înregistrează utilizatorii de Windows 8 separat, iar acesta pare să meargă pe urmele fratelui său, 8.1, urcând de la 5,88% la 6,55%. Această statistică este foarte interesantă, întrucât upgrade-ul de la 8 la 8.1 este gratuit, deci teoretic oricine are Windows 8 ar putea avea 8.1 cu un simplu update software.

Totuşi, Windows 7 este în continuare sistemul de operare dominant şi chiar a reuşit să înregistreze o mică creştere. Aceasta a fost de numai 0,66%, de la 53,05 la 53,71, însă este clar că Microsoft trebuie să împingă Windows 10 mult mai agresiv şi că trebuie să reuşească să îi convingă pe aceşti utilizatori să migreze în următorii ani.

Se pare că interesul pentru varianta Technical Preview de Windows 10 nu a fost însă destul de mare încât să pună acest sistem de operare pe hartă. Microsoft a declarat însă atunci când a lansat varianta de test că aceasta este dedicată doar celor mai dedicaţi utilizatori, care sunt dispuşi să accepte eventualele probleme care pot apărea.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult