Windows 8.1 pentru Internet of Things pregăteşte terenul pentru obiecte inteligente

21.08.2014
Windows 8.1 pentru Internet of Things pregăteşte terenul pentru obiecte inteligente

Microsoft a lansat o nouă variantă de Windows 8.1 destinată proiectelor bazate pe conceptul Internet of Things. Este vorba despre o ediţie gratuită, de dimensiuni mici, realizată special pentru micro-computerul Intel Galileo, bazat pe chipsetul Atom Quark.

În cazul în care nu ştiaţi ce este Internet of Things, aflaţi că este un concept pentru viitorul dispozitivelor uzuale. Planul este ca toate dispozitivele, jucăriile şi obiectele din casă să fie cândva conectate la internet, iar pentru a realiza acest lucru va fi nevoie de o platformă hardware şi software universală.

Microsoft încearcă să se fie printre primii integratori de software cu noul Windows Developer program for IoT şi a ales platforma Galileo de la Intel ca hardware de test. Galileo include procesorul Atom Quark, care rulează la 400 MHz, însă are avantajul că este bazat pe arhitectură de 32 de biţi, spre diferenţă de alte microcontrollere pe 8 sau 16 biţi. Astfel, o variantă limitată de Windows 8.1 poate rula pe Galileo, oferind acces la aplicaţii realizate cu un SDK de Windows.

Evident, sistemul de operare minimalist de la Microsoft nu oferă întreaga funcţionalitate a „fratelui” său mai mare, însă oferă dezvoltatorilor software să realizeze API-uri şi aplicaţii mult mai uşor. Pentru cei curioşi, build-ul de Windows IoT este versiunea Windows 9600.16384.x86 Windows Blue RTM IoT build 140731-1000 Galileo v1 şi ocupă doar 174 MB. Toată compresia şi lipsa unor funcţii avansate, plus hardware-ul limitat de pe Galileo îl face însă să booteze în aproximativ 2 minute, deci nu este o soluţie pe termen lung.

Momentan Windows IoT este compatibil doar cu Intel Galileo Gen. 1 cu firmware 1.0.2, însă Microsoft promite şi o variantă pentru Gen. 2 în curând. Pentru a putea descărca noul sistem de operare este trebuie să fiţi înscrişi în programul de dezvoltare pentru Internet of Things, dar există deja variante disponibile pe site-uri de file sharing pentru cei care doresc doar să experimenteze.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult