Windows 8.1 readuce butonul Start, dar nu şi Start Menu

30.05.2013
Windows 8.1 readuce butonul Start, dar nu şi Start Menu

În ciuda tuturor eforturilor, Windows 8 nu a reuşit să asigure pentru Microsoft o poziţie solidă în piaţa tabletelor, iar interfaţa puternic modificată pentru cerinţele dispozitivelor cu ecrane touch a atras o avalanşă de critici din partea utilizatorilor obişnuiţi cu modul tradiţional de prezentare a interfeţei Windows. Cu vechiul desktop ascuns în spatele unui Ecran de Start şi lăsat fără elemente considerate esenţiale în Windows 7, cum ar fi butonul Start şi lista Start Menu, Windows 8 are nevoie de modificări urgente pentru a intra în graţiile utilizatorilor, iar Microsoft pare hotărât să facă din noua versiune Windows 8.1 un succes.

Windows 8.1 readuce butonul Start, dar nu şi Start Menu

Primele dovezi concrete provin din partea unor surse de încredere, care par să fi intrat în posesia unei copii Milestone Preview build pentru Windows 8.1, încă nelansată oficial de către Microsoft. Vizibil într-o captură de ecran, logoul Windows aşezat în colţul stânga-jos înlocuieşte pictograma ce apărea în Windows 8 la plasarea cursorului în colţul ecranului. Potrivit informaţiilor actuale, noul buton este arătat în mod implicit, dar va exista şi o opţiune pentru ascunderea sa, dacă se doreşte acest lucru.

În Ecranul de Start, modul Desktop va fi accesibil mutând cursorul în colţul stânga jos, unde va apărea un icon reprezentând logo-ul Windows.

Cum va arăta înlocuitorul Start Menu din Windows 8.1

Din modul Desktop, folosirea butonului Start va duce direct în lista All Apps, conţinând toate programele instalate. Dacă în Windows 8 secţiunea All Apps prezintă o listă ordonată alfabetic cu aplicaţiile instalate, sub Windows 8.1 utilizatorii vor putea muta elementele din listă după bunul plac, păstrând la vedere aplicaţiile de care au nevoie. Chiar dacă înlocuitorul ales pentru Start Menu este afişat în mod maximizat, obligând utilizatorii să plimbe cursorul pe tot ecranul pentru alegerea aplicaţiei dorite, lista personalizabilă şi cu selecţii grupate mai compact decât în Ecranul de Start din Windows 8 ar trebui să liniştească o bună parte din nemulţumirile utilizatorilor.

O altă schimbare făcută pentru a apropia interfaţa Windows 8 de cea Desktop clasică este posibilitatea de a folosi un wallpaper comun, menit să dea senzaţia că ambele interfeţe sunt de fapt un întreg şi nicidecum elemente de design diferite.

Ecranul de Start va avea acelaşi wallpaper ca şi Desktop-ul clasic

Poate cea mai importantă modificare este opţiunea de a porni sistemul Windows 8.1 direct în modul Desktop, ocolind complet interfaţa pentru tablete introdusă de Windows 8.

Windows 8.1 va fi prezentat oficial în data de 26 iunie, când Microsoft va pune la dispoziţie pentru download şi versiunea oficială Windows 8.1 Public Preview.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult