Windows Phone are cele mai mari şanse să profite de declinul BlackBerry

26.11.2013
Windows Phone are cele mai mari şanse să profite de declinul BlackBerry

Platforma BlackBerry a fost foarte multă vreme preferata companiilor mari deoarece oferă instrumente centralizate puternice pentru managementul terminalelor mobile. Aceasta se află însă pe o panta descendentă de multă vreme şi, chiar dacă BlackBerry îşi păstrează încă locul secund în topul platformelor utilizate în mediul enterprise după iOS, viitorul platformei este nesigur. De această situaţie ar putea profita însă Microsoft, afirmă ABI Research.

Platforma Windows Phone ocupă în prezent locul trei în topul sistemelor de operare, aceasta cunoscând o creştere simţitoare în ultimele douăsprezece luni dar situându-se la foarte mare distanţă de Android şi de iOS. Atunci când vine însă vorba de mediul enterprise, situaţia arată cu totul altfel, iar tendinţele de evoluţie sunt diferite.

În topul terminalelor utilizate în acest mediu, platforma iOS domină cu 40 de procente, aceasta fiind urmată de BlackBerry şi Android cu câte 27 şi 26 de procente, în timp ce Windows Phone a cucerit doar o cotă mică de 3 procente. Conform ABI Research, creşterea cotei de piaţă a platformei Microsoft în mediul de afaceri ar putea fi însă mult mai rapidă decât cea generală, Windows Phone putând profita de declinul BlackBerry şi promisiunile neonorate de Apple.

Conform ABI Research, chiar dacă este cea mai des întâlnită platformă mobilă, iOS nu reuşeşte să ofere suficiente instrumente pentru managementul terminalelor.  iOS 7 a adus o serie de îmbunătăţiri pentru integrarea în mediul enterprise, cum ar fi controlul aplicaţiilor care au voie să deschisă un anumit tip de conţinut, ceea ce permite păstrarea documentelor companiei în cadrul aplicaţiilor controlate central, criptarea locală a datelor partajate între aceste aplicaţii speciale sau conexiuni VPN la nivel de aplicaţie, însă aceste noutăţi sunt puţine şi limitate.

Aceste lacune sunt caracteristice tuturor platformelor mobile importante de astăzi deoarece toate au fost, iniţial, produse destinate publicului larg. Apple a încercat să recupereze această deficienţă iar platforma Android beneficiază de câteva platforme software puternice dar care se lovesc de fragmentarea opţiunilor implementate de fiecare producător în parte.

Trebuie subliniat că nici platforma Windows Phone 8 nu este în prezent un produs complet pregătit pentru integrarea enterprise deoarece aceasta duce lipsa, la fel ca iOS sau Android, de unele facilităţi importante. Platforma oferă în acest moment posibilităţi de instalare centralizată a aplicaţiilor companiei prin Company Hub, criptarea integrală a datelor prin BitLocker şi opţiunile obişnuite de blocare şi ştergere de la distanţă, însă 2014 va aduce opţiuni noi. Aşteptată de multă vreme, actualizarea Enterprise Feature Pack va aduce suport VPN general sau la nivel de aplicaţie cu criptare IPSec, criptare S/MIME pentru email, autentificare wireless EAP-TLS, management pentru certificatele digitale şi opţiuni suplimentare pentru managementul aplicaţiilor şi datelor.

În aceste condiţii, ABI Research afirmă că Microsoft are cele mai bune şanse să profite de scăderea Blackberry şi progresul lent făcut de Apple, avantajele oferite pentru mediul enterprise putând ajuta compania să atingă o cotă de piaţă mai mare decât cea obţinuta până acum şi într-un ritm ceva mai alert.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News