Windows Vista, la capăt de drum

16.03.2017
Windows Vista, la capăt de drum

Lansat oficial în anul 2006, Windows Vista a constituit fundaţia pentru ce aveam să cunoaştem mai târziu drept Windows 7.

Părăsit rapid de utilizatori odată cu apariţia Windows 7 în anul 2009, Windows Vista este amintit mai degrabă pentru consumul ridicat de resurse, decât pentru inovaţiile aduse: optimizări pentru folosirea eficientă a procesoarelor multi-core, suport pentru ecrane touch şi recunoaşterea scrisului de mână, witget-uri pentru desktop, suport Direct X10, tehnologia Superfetch pentru îmbunătăţirea vitezei de pornire a aplicaţiilor pe sistemele care dispun de suficientă memorie RAM.

Potrivit statisticilor furnizate de NetMarketShare, Windows Vista mai deţine o cotă de piaţă de numai 0.78%, încât efectul opririi suportului oficial din partea Microsoft nu va stârni atât de multă agitaţie pe cum a fost cazul la „pensionarea” venerabilului Windows XP.

Totuşi, utilizatorii care dintr-un motiv sa altul aleg să folosească Windows Vista şi după expirarea termenului fixat pentru data de 11 aprilie nu vor mai primi actualizări pentru OS, inclusiv patch-uri critice de securitate, singura opţiune rămasă fiind upgrade-ul la una dintre versiunile mai noi ale sistemului de operare, cum ar fi Windows 7.

Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult