AnisoMPM: tehnologia de simulare care va crea cele mai realiste jocuri video

07.06.2020
AnisoMPM: tehnologia de simulare care va crea cele mai realiste jocuri video

Grafica 3D generată de computere este folosită în efectele speciale din filme de zeci de ani. La început efectele nu erau atât de convingătoare, însă în timp, acestea au devenit uneori greu de distins de realitate. Din urmă au venit și jocurile video. Acestea care sunt într-o continuă evoluție din punct de vedere al fidelității grafice. Totuși acestea folosesc grafică simulată în timp real. Pentru filme se folosesc de obicei „ferme” de computere care procesează în paralel scenele. De aceea filmele cu animații 3D de la Hollywood arată mult mai bine. Cercetătorii de la Universitate Pennsylvania au dezvoltat de curând AnisoMPM, un software care simulează în timp real efecte realiste de rupere, care vor putea fi folosite în curând în filme și jocuri video.

Ce face tehnologia AnisoMPM pentru a crea efecte realiste de rupere

Echipa de cercetători a Universității a demonstrat AnisoMPM, care simulează ruperea materialelor în moduri realiste. Parametrii de rupere pot fi modificați, pentru a crea diverse efecte. Practic, fiecare obiect afectat de AnisoMPM are definită o structură de fibre și are proprietăți fizice realiste. Materialele simulate pot avea elasticitate sau consistență diferită și alte proprietăți care pot părea parcă desprinse din realitate.

Această tehnologie ar putea scădea volumul de muncă al animatorilor de la Hollywood. În prezent, aceștia mișcă manual multe elemente din fiecare cadru. Rezultatul simulării cu AnisoMPM ar putea fi chiar mult mai credibil. Clipul de prezentare arată tehnologia la lucru, în timp real. Aceasta rulează pe un PC echipat cu un procesor obișnuit: un Intel Core i7-9700K. Cu ajutorul acestuia, software-ul este capabil să simuleze aceste ruperi la o viteză convingătoare, iar exemplele date sunt de-a dreptul impresionante.

Putem vedea cum o bucată de carne crudă de vită se rupe realist, pe linia fibrelor. Putem vedea un băț de brânză cum se „cojește” realist, dar și alte detalii. De exemplu, acest sistem poate fi folosit pentru simularea oaselor, care se rup diferit în funcție de forțele aplicate. De asemenea, pot fi simulate materiale pe straturi. Un exemplu este grăsimea de pe o friptură de porc, care poate fi dezlipită independent.

Desigur, acestea sunt doar niște exemple pentru a ne oferi nouă, celor care nu înțelegem atât de mult știința din spatele tehnologiei, context pentru ceea ce poate să facă.

În ce domenii va fi utilă această tehnologie

În primă fază, utilizarea acestei tehnologii este evidentă. Producătorii de efecte speciale pentru filme și jocuri video vor realiza simulări cât mai realiste. Dacă jocurile din prezent deja sunt la limita între realism și ficțiune, cu o astfel de tehnologie de simulare a fizicii, acestea ar putea trece la nivelul următor. Totuși, va mai dura o perioadă până când vom vedea AnisoMPM la lucru în jocuri. Momentan nu avem puterea de procesare necesară pentru simularea mai multor obiecte în timp real simultan, mai ales pe console.

Probabil că dacă vor apărea în curând jocuri cu violență simulată în atât de mult detaliu s-ar putea să avem noi discuții despre interzicerea sau limitarea accesului la acestea. Mortal Kombat, originalul din 1993, un joc cu un nivel de violență parcă de „desene animate” în 2020, a fost cel care a dus la înființarea ESRB și rating-urilor de vârstă pentru jocuri. Un nou Mortal Kombat cu o tehnologie atât de realistă ar putea să fie prea mult chiar și pentru adulți, care știu că este vorba doar despre un joc. Cu siguranță însă, această tehnologie nu va fi folosită în scopuri de a evidenția violență în jocuri și filme pentru copii.

Un alt domeniu important în care această tehnologie ar putea fi utilă este medicina. Mai exact, antrenarea medicilor în realitate virtuală. Un student la medicină ar putea acumula mult mai multă experiență mai repede dacă ar putea să vadă o simulare realistă și interactivă a unei operații, de exemplu.

Posibilitățile sunt momentan nelimitate, iar clipul de prezentare disponibil sugerează că există destul loc de îmbunătățire, aceasta fiind doar prima versiune a tehnologiei AnisoMPM. O prezentare mai amplă va avea loc în cadrul conferinței SIGGRAPH 2020, care va avea loc anul acesta într-un forma online.

(via Gizmodo)

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult