Armata SUA testează folosirea roboților și drone controlate de AI în situații de luptă

11.05.2021
Armata SUA testează folosirea roboților și drone controlate de AI în situații de luptă
foto: shutterstock.com

Amintind de celebra serie Terminator, armata SUA testează folosirea roboților și drone controlate de AI în situații de luptă, fără a implica în mod direct controlul uman.

Deși dronele zburătoare sunt folosite de mulți ani în aplicații militare, acestea sunt de regulă controlate dintr-un centru de comandă aflat la distanță și se află mereu sub supravegherea directă a unui operator uman. Însă asta se va schimba în curând, Pentagonul desfășurând deja teste avansate cu „roiuri” de drone și roboți dotați cu inteligență artificială, capabili să acționeze fără intervenție umană pentru îndeplinirea obiectivului primit.

Tehnologia a avansat deja la punctul în care un computer ar putea gestiona de unul singur operațiunile din timpul unui conflict armat, coordonând dintr-un centru de comandă armate de roboți, la rândul lor înzestrați cu inteligență artificială. Dacă în filme AI-ul ajunge, în mod inevitabil, să atace oamenii din ambele tabere, sistemele de inteligență artificială testate de armata SUA sunt ceva mai docile.

Deși, probabil că va veni și vremea în care dronele echipate cu AI decid în mod unilateral să atace ținte reale într-o situație de război, deocamdată scopul este acela de a ajuta armata SUA să efectueze operațiuni unde controlul uman independent asupra fiecărei drone ar încetini misiunea. Un om ar lua în continuare decizii la nivel înalt, dar AI ar putea să se adapteze la situația de pe teren mai bine și mai rapid.

Deocamdată, în simulările desfășurate de Pentagon, câteva zeci de drone militare și roboți de tip tanc au fost desfășurați cu o misiune simplă: găsiți teroriști suspectați că se ascund printre mai multe clădiri. Prea numeroși pentru a fi urmăriți în mod direct, roboții au primit de la centrul de comandă doar instrucțiuni pentru a găsi și elimina combatanții inamici, atunci când este necesar. Condus de Agenția pentru Proiecte de Cercetare Avansată (DARPA), exercițiul a implicat folosirea de emițătoare radio pe care roboții le-au folosit în rolul de arme, pentru a simula interacțiuni cu entități ostile.

Roboții și drone controlate de AI aveau cam dimensiunea unui rucsac mare și urmau un obiectiv general. Roboții au avut acces la algoritmi AI pentru a elabora planuri de atac. Unii dintre roboți înconjurau clădiri; alții au efectuat supravegherea. Unele drone au identificat balize care desemnau luptători inamici, iar altele au fost distruse de explozivi simulați.

Un dezavantaj evident este acela că și inamicul se va adapta pentru folosi tehnologie la fel de sofisticată. În timp, este perfect plauzibil ca războaiele să fie duse tot mai mult folosind tehnică militară dotată cu inteligență artificială.

Arme autonome letale suficient de ieftine încât orice terorist și le poate permite nu sunt în interesul securității naționale ale Americii”, a declarat profesorul MIT Max Tegmark pentru Wired. Tegmark, cofondatorul Institutului non-profit Future of Life, se opune armelor autonome: „cred că într-o bună zi vom regreta chiar mai mult decât regretăm că am înarmat talibanii”. Potrivit acestuia, armele dotate cu AI ar trebui „stigmatizate și interzise la fel ca armele biologice”.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult