Bacteria E. coli, modificată în laborator pentru a converti CO2 în biocombustibil

29.11.2019
Bacteria E. coli, modificată în laborator pentru a converti CO2 în biocombustibil

Faimoasă mai ales pentru toxiinfecţii alimentare, bacteria E. coli şi-ar putea găsi o utilitate practică in industria energetică, ca agent de rafinare a biocombustibililor.

În ciuda reputaţiei dobândite, bacteria E. coli nu este exclusiv un agent patogen, nenumăratele sale variaţii incluzând şi tulpini tolerate de organismul uman, dar şi variante care pot fi folosite în scop productiv, cum ar fi procesarea substanţelor organice prin fermentare.

Conform unei lucrări ştiinţifice recent publicată, oamenii de ştiinţă au dezvoltat o tulpină de E. coli care se hrăneşte cu dioxid de carbon, principalul gaz cu efect de seră eliberat în atmosferă din cauza activităţilor umane.

Spre deosebire de bacteriile obişnuite, care preferă de obicei zaharurile (glucoza), tulpina E. coli creată de laborator are o afinitate şi pentru produsul rezidual emanat după metabolizarea substanţelor înainte menţionate – dioxidul de carbon. Adusă la o formă pretabilă pentru aplicaţii comerciale, bacteria ar putea fi folosită pentru a crea biocombustibili mai eficient decât prin metodele de producţie convenţionale.

Aceasta nu este prima descoperire a unei bacterii consumatoare de CO2 , însă la exemplele anterioare metabolizarea de CO2 reprezenta doar o mică parte din „dieta” microorganismelor, secundată altor procese biologice.

Cei care speră că noile bacterii vor putea fi imediat folosite pentru a aspira CO2 din aer, generând înlocuitori pentru combustibili fosili cu zero amprentă de carbon, din păcate, vor fi dezamăgiţi. În forma abia descoperită, bacteria E. coli modificată emite mai mult CO2 decât consumă. Totuşi, tulpina investigată este promiţătoare, în sensul editării genetice suplimentare, pentru metabolizarea mai eficientă de CO2 sau folosirea în alte scopuri, cum ar fi sintetizarea altor substanţe organice folositoare oamenilor.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult