Cea mai mare instalație pentru captarea dioxidului de carbon din atmosferă, inaugurată în Islanda

12.09.2021
Cea mai mare instalație pentru captarea dioxidului de carbon din atmosferă, inaugurată în Islanda

Aceasta este prima instalație la scară industrială care promite să inverseze efectele schimbărilor climatice prin captarea dioxidului de carbon din atmosferă și injectarea acestuia în subteran.

Finanțată de Microsoft, compania suedeză Climeworks AG a construit ”The Orca” o instalație menită să accelereze procesele naturale de reducere a dioxidului de carbon din atmosferă, folosind energia geotermală nepoluantă și practic nelimitată disponibilă în Islanda.

Uzina amplasată la 20 km de capitala Reykjavík este alcătuită din 8 instalații de colectare a aerului, aspirat folosind câteva zeci de ventilatoare de mari dimensiuni. Dioxidul de carbon este extras cu ajutorul unor filtre peste care este circulat un lichid special, cu rol absorbant. Procesul chimic este inversat prin încălzirea respectivului lichid, gazul concentrat fiind apoi injectat sub presiune în rezervare care conțin apă proaspătă, rezultând amestec similar apei carbogazoase. Apa carbogazoasă este injectată sub presiune în roca bazaltică poroasă aflată la mare adâncime în subteran, unde dioxidul de carbon va fi în cele din urmă mineralizat, devenind parte solidă din structura acesteia.

Rezultatul procesului, care în natură poate dura mii de ani, este ireversibil, carbonul astfel sechestrat în rocă fiind eliminat definitiv din atmosferă.

În actuala fază experimentală, instalația poate capta aproximativ 4000 tone de CO2 anual, sau cât 870 de autoturisme pe combustie internă. Raportat la cele 1-2 miliarde de autoturisme pe combustie aflate în circulație la nivel global, impactul avut acest experiment este comparabil unei picături de apă într-un ocean. Totuși, precedentul a fost creat, tehnologiile demonstrate aici putând fi implementate la scară mai largă, acolo unde sunt disponibile surse de energie regenerabilă adecvate, iar condițiile geologice permit depozitarea de CO2 pe termen lung și în condiții de siguranță.

Potrivit estimărilor furnizate de specialiști în domeniu, instalațiile pentru captarea de CO2 ar trebui extinse în mod accelerat, vizând o capacitate de absorbție între 100 și 1000 gigatone anual (1 gigatonă = 1 milion de tone).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult