Cercetătorii francezi au dezvolat un dispozitiv care va putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou

07.10.2019
Cercetătorii francezi au dezvolat un dispozitiv care va putea permite persoanelor paralizate să meargă din nou

Multe tehnologii noi din ultimii 20 de ani au făcut posibilă realizarea de noi tipuri de proteze, care pot oferi persoanelor cu dizabilităţi şansa la o viaţă mai normală, de la mâini şi picioare robotizate, până la scaune cu rotile electrice, sau posibilitatea de a controla computere folosind unde magnetice ale creierului şi recunoaşterea vocii. Recent, un cetăţean francez, paralizat complet în urma unui accident într-un bar, a putut să meargă pentru prima dată folosind un exoschelet şi electrozi implantaţi direct în creier pentru a prelua comenzile.

Pacientul, care a fost numit doar „Thibault”, de 30 de ani, este complet paralizat, în urma unei fracturi de coloană vertebrală. Acesta participă însă într-un program care i-ar putea reda mobilitatea cândva, însă nu prin operaţii de reconstruire a nervilor care trec prin coloană, ci prin utilizarea unui exoschelet care îi permite să îşi mişte mâinile şi picoarele.

Cercetătorii Clinatec şi cei de la Universitatea din Grenoble au dezvoltat în 2017 acest dispozitiv, iar Thibault este primul care a reuşit să îl controleze complet, reuşind să îşi mişte atât mâinile, cât şi picoarele cu ajutorul său. Pentru a face acest lucru posibil, pacientul a primit două implanturi care au fost ataşate pe anumite puncte cheie ale creierului, care preiau semnalele electrice, le interpretează şi le transformă în mişcări ale exoscheletului.

De altfel, acesta nu a putut imediat să îl controleze. Iniţial, electrozii au fost folosiţi pentru a mişca un personaj într-un joc video pe un ecran, pentru a antrena computerul să recunoască semnalele pe care Thibault le transmitea pentru activitatea de a merge. Acesta a început apoi testele pe exoschelet, primele mişcări fiind cele ale picioarelor. Pacientul spune că mişcările mâinilor într-un spaţiu tridimensional au fost cele mai greu de învăţat, însă acesta îşi poate mişca acum toate cele patru membre atunci când este în dispozitiv.

Din păcate, Thibault nu poate să plece pe picioarele lui din laborator încă. Exoscheletul este suspendat de tavan, pentru a nu cădea, fiind necesară şi învăţarea echilibrului pe lângă mişcarea membrelor. De asemenea, scheletul robotic nu permite mişcări la fel de rapide şi precise, deci în cazul în care Thibault ar cădea, acesta nu ar putea să îşi folosească reflexele pentru a atenua impactul cu solul. De altfel, întregul dispozitiv cântăreşte 65 de kilograme, deci ar putea să se rănească în cazul unui accident.

Următoarele planuri pentru acest proiect sunt pentru a oferi control asupra degetelor, pentru a-i permite lui Thibault să ridice obiecte cu mâinile. De asemenea, folosind procesoare mai puternice şi algoritmi AI, cercetătorii îşi doresc să îmbunătăţească posibilitatea de a prezice următoarele mişcări, pentru a face tot procesul mai intuitiv şi mai precis.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult