China a reușit să aterizeze un prototip de rachetă în stilul SpaceX. VIDEO

07.04.2023
China a reușit să aterizeze un prototip de rachetă în stilul SpaceX. VIDEO

Ambițiile din în domeniul spațial ale Chinei sunt mari, țara începând de câțiva ani deja construcția unei stații spațiale proprii. Lansările pentru a pune piesele necesare pe orbită și pentru a duce astronauți acolo au fost realizate cu rachete tradiționale, de unică folosință, dar, în viitorul apropiat, China ar putea apela la rachete refolosibile, care pot ateriza înapoi pe Pământ, precum cele de la SpaceX.

Un prototip de rachetă al companiei CAS Space din China a fost aterizat în stilul celor de la SpaceX

CAS Space, o companie aerospațială din China, a reușit zilele trecute să aterizeze o rachetă „simulată” în regiunea Haiyang din estul Chinei. Este vorba despre un prototip de 93 de kilograme, care folosește două motoare și un motor cu reacție pentru a simula efectul unui motor de rachetă folosit în aterizări verticale. Astfel, nu putem vorbi despre o rachetă reală care a fost într-adevăr pusă în poziție verticală după o lansare în spațiu, însă este un început pentru a dezvolta această tehnologie în viitor.

Racheta chinezească a zburat la o altitudine de 1.000 de metri și a aterizat înapoi pe o barjă în poziție verticală. Testul a durat 10 minute și a fost declarat un succes. Astfel, companile Chineze par să fie cu vreo 10 ani în urma SpaceX, care a început să beneficieze de aterizări de succes pentru modelel Falcon încă din 2015. Acum, SpaceX reușește de fiecare dată să recupereze rachetele după lansări.

Conform declarațiilor reprezentanților CAS Space, sistemul de aterizare al rachetelor chinezești este diferit față de cel de la SpaceX și este dezvoltat cu tehnologie proprietară:

„Sistemul nostru este bazat pe tehnologie domestică, atât software, cât și hardware, și explorăm limitele tehnologiei precum gestionarea propulsiei variabile, poziționare de mare precizie și stabilizarea tehnologiei prin forțe proprii.”, a declarat Lian Jie, inginer la CAS, pentru Global Times.

În clipul oficial de pe Global Times nu se vede însă ce se întâmplă după ce racheta aterizează. Înainte de aterizările cu succes ale rachetelor SpaceX, de multe ori, rachetele ajungeau pe poziție și apoi cădeau după câteva secunde. Este posibil ca racheta să nu fi „supraviețuit” acestui test.

sursa: Global Times

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult