Compania spaţială Blue Origin a dezvoltat o capsulă pentru aterizarea pe Lună

10.05.2019
Compania spaţială Blue Origin a dezvoltat o capsulă pentru aterizarea pe Lună

Blue Origin, compania care produce rachete spaţiale condusă de Jeff Bezos (CEO-ul şi fondatorul Amazon), a anunţat noul său modul spaţial: capsula Blue Moon, capabilă să aterizeze pe suprafaţa lunii. Aceasta a fost realizată pentru a fi folosită în misiuni inclusiv de către agenţia americană de stat NASA, fiind în dezvoltare de mai mulţi ani deja. Bezos speră ca această capsulă să poată asigura o „prezenţă susţinută” a oamenilor pe suprafaţa satelitului natural.

Explorarea spaţială nu a încetat niciodată, însă expediţiile pe Lună, prea costisitoare, prea riscante şi fără prea multe beneficii ştiinţifice au fost oprite în urmă cu zeci de ani. Vice preşedintele Americii, Mike Pence, consideră că explorarea spaţială este foarte importantă şi a dat celor de la NASA un termen de cinci ani pentru a pune astronauţi pe Lună. În timp ce mulţi sunt sceptici în legătură cu capabilitatea agenţiei spaţiale să poată realiza acest proiect, faptul că există noi oportunităţi în spaţiul privat ar putea oferi o rază de speranţă.

Blue Moon promite posibilitatea de a căra mai multe tone de echipament şi resurse la un singur transport, lucru care va permite astronauţilor să petreacă mai mult timp pe suprafaţa Lunii. De asemenea, Blue Origin laudă capsula pe pagina sa de internet cu „capabilitatea de a oferi aterizări precise şi plăcute”. NASA ar putea contracta Blue Moon pentru accesul la astfel de echipament pentru o eventuală aselenizare.

În timp ce Blue Origin pare să fie interesată de aterizarea pe lună, compania concurentă, SpaceX, condusă de Elon Musk (CEO-ul Tesla), plănuieşte să ducă turişti în spaţiu pentru un tur în jurul lunii, dar şi să ducă misiuni oficiale pe planeta Marte pentru colonizare. În timp ce toate aceste planuri par a fi realizabile pe termen lung, nu este clar momentan de câţi ani mai este nevoie pentru a le putea duce la bun sfârşit.

Aterizarea pe Lună pare să fie un obiectiv mai uşor de atins, întrucât satelitul Pământului este mult mai aproape, iar oamenii au ajuns deja pe Lună în urmă cu mai bine de 50 de ani.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult