Emiratele Arabe Unite au lansat o sondă de explorare a planetei Marte

20.07.2020
Emiratele Arabe Unite au lansat o sondă de explorare a planetei Marte

Botezată Hope, sonda de explorare lansată de la Centrul Spațial Tanegashima din Japonia se află deja în tranzit, urmând să realizeze observații științifice de pe orbita Planetei Marte.

Exploratorul robotizat lansat astăzi va atinge orbita marțiană în luna februarie 2021, cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a unificării Emiratelor Arabe Unite. Fiind primul de acest tip al UAE, proiectul cu un buget de 200 milioane de dolari nu prevede și plasarea unui rover pe solul marțian. Misiunea cu durata unui an marțian, sau 687 de zile, țintește în schimb observarea dinamicii atmosferice, starea vremii fiind un aspect important de luat în considerare în planificarea viitoarelor misiuni cu echipaj uman.

Astfel, sonda Hope vine echipată cu senzori de spectrometrie în domeniul radiației infraroșu și ultraviolete, dar și o cameră foto care va livra poze detaliate, obținute cu lumină din spectul optic și ultraviolet.

Satelitul va fi plasat pe o orbită ecuatorială care îi permite să observe modul în care condițiile din atmosfera inferioară se schimbă în timp. „Acoperă toate regiunile Planetei Marte, la toate orele locale de pe Marte, oferind o înțelegere mai cuprinzătoare a schimbărilor atmosferice ce apar pe termen lung, traversând diferite anotimpuri pe parcursul unui an întreg”, a declarat liderul misiunii Al Amiri.

Alte trei misiuni cu sondă de explorare vor pleca spre Planeta Marte

Misiunea Emiratelor Unite este doar prima dintre cele trei misiuni pe Marte programate în această lună, profitând de apropierea optimă a orbitelor celor două planete, Pământ și Marte. Următoarea misiune este cea a Chinei, misiunea Tianwen-1 vizând atât plasarea unui satelit de explorare pe orbită, dar și un rover în greutate de 240 kg la suprafața planetei. Proiectat pentru a verifica geologia planetei roșii, acesta dispune de șase instrumente, inclusiv o stație meteo, detector de câmp magnetic și un senzor radar pentru observarea geologiei marțiene. Misiunea Tianwen-1 este programată să se lanseze pe 23 iulie.

Apoi, pe 30 iulie, SUA și Europa vor lansa misiunea Mars 2020, având ca element central sofisticatul rover Perseverence, cu greutate de 1050 kg și capabilitățile unui vehicul de teren. Acesta va ajunge pe Marte în februarie 2021, misiunea sa incluzând colectarea a câteva zeci de probe de pe site-uri promițătoare desemnate de cercetători. Mostrele de roci marțiene vor fi colectate apoi în anul 2026 de misiunea Sample Retrieval Lander (SRL) de la NASA și aduse înapoi de o rachetă numită Mars Ascent Vehicle.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult